Makino bewerkt titaan in ‘sweet spot’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Makino bewerkt titaan in ‘sweet spot’

Om de verspaningscapaciteit bij het bewerken van titaan te verhogen, werkt Makino met een ‘stability diagram’. Een metaalbewerker moet werken in de trillingsvrije ‘sweet spot’ van dit diagram.

Makino heeft deze zomer in Kirchheim unter Teck (D) de T2 voorgesteld: een horizontale machine voor het bewerken van titaan. Makino heeft zich met de T-serie  als doel gesteld om de productiviteit van de verspaning van titaan met een factor vier te verhogen én tegelijkertijd de gereedschapstandtijd eveneens met een factor vier te verhogen. Om de verhogingen te realiseren werkt Makino met een zogenaamd ‘stability diagram’. 

 

titaan width =

Demping als functie van snedediepte en toerental: links bij een lage demping en rechts bij een hoge demping. De ‘golven’ zijn in het geheel hoger te komen liggen (illustraties: Makino, in ons land vertegenwoordigd door Produtec uit Meerkerk)

 

Sweet spot

Hierin is langs de Y-as de snedediepte aangegeven en langs de X-as het toerental. Het diagram onstaat door per toerental vast te stellen tot welke snedediepte gegaan kan worden zonder een onstabiel freesproces te krijgen. De meest veilige situatie is uiteraard om onder de ‘dalen’ van het diagram te blijven tussen de pieken in het diagram, maar daar is de productie ook het geringst. Om productiviteit te winnen moeten de ‘golven’ in zijn geheel omhoog en moet de zogenaamde ‘sweet spot’ gezocht worden.

 

In het komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over Makino en de ‘sweet spot’ bij het verspanen van titaan. Kijk hieronder een video van Makino over het frezen van titaan op een T2:

 

 

Makino width =

De Makino T2 zoals onlangs gedemonstreerd in Kirchheim unter Teck (D) (foto: Reinold Tomberg) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven