Magnetische Powergripper op EuroBlech • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Magnetische Powergripper op EuroBlech

Goudsmit Magnetics presenteert op de Euroblech een compacte, maar sterke magneetgrijper: de Powergripper. Om de verhouding compactheid-magneetkracht aan te geven: een Powergripper van #115 mm weegt 9,5 kilo, heft veilig een last van circa 175 kg en bezit een houdkracht van 527 kg. 

De magneet hanteert en fixeert zware ferromagnetische delen zoals gewalste profielen, stafmateriaal, maar ook massief stalen producten in de vorm van roosters, platen en freesdelen, remschijven of stalen wielen.

Producten van meer dan 100 kilo pakt de aan een robot of XYZ-manipulator bevestigde magneetgrijper moeiteloos op.

De recent ontwikkelde met Neodymium magneten uitgeruste grijper is pneumatisch schakelbaar, en permanent magnetisch. Bij uitval van perslucht blijft de magneet dus de zware last vasthouden. Hiervoor is geen back-up systeem nodig. Zelfs roestige producten kunnen veilig worden gehandeld.

3,5 keer sterker

Vergeleken met de standaard magneetgrijper, die dezelfde toepassing heeft maar bestemd is voor dunwandig plaatmateriaal, is een powergripper met dezelfde diameter 3,5 keer sterker.

De magneetgrijper is uitgevoerd met een speciale gelagerde zuigerconstructie die getest is op een levensduur van minimaal 1 miljoen slagen. De Powergripper is minder geschikt voor toepassing op dunwandige producten; onder 10mm wanddikte wordt de hefkracht relatief minder. Daarvoor is de normale grijper beter geschikt

In een robottoepassing dient de Powergripper voor het opnemen of vastgrijpen van massieve en  zware staaldelen zoals gietstukken, warmgewalste profielen, massief stafmateriaal, en dikwandige lasconstructies.

Ook vinden deze magneetgrijpers hun toepassing in het oppakken van stalen werkstukken voor bewerkingsprocessen zoals in zaagmachines, verspaningsmachines en bij las- en slijpprocessen.

Powergripper koppelbaar

De on/off positie is detecteerbaar door middel van standaard in de markt verkrijgbare sensoren die gemonteerd kunnen worden in speciaal daarvoor aangebrachte sleufgaten. Bovendien is het mogelijk om twee of drie Powergrippers met speciale koppelstrippen aan elkaar te bevestigen voor heavy lift toepassingen, zoals op scheepswerven.

Met behulp van een eenvoudige pneumatische bediening zijn de magneten
aan en uit te schakelen door een 5/2 of 5/3 ventiel.  Het bijzondere aan dit magneetsysteem is dat het bij inschakeling zeer krachtig is en bij uitschakeling nauwelijks restmagnetisme bevat; de magneet staat bij uit écht uit.

De magneet is onderhoudsvrij, heeft een lange levensduur en is leverbaar in verschillende afmetingen. De Powergripper heeft, aldus het bedrijf, lage investerings- en onderhoudskosten en een eenvoudige besturing. Goudsmit Magnetics staat in Hannover op stand 12B153.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven