Magneet filtert ijzerdeeltjes uit vloeistoffen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Magneet filtert ijzerdeeltjes uit vloeistoffen

Goudsmit Magnetics uit Waalre heeft een magneetfilter ontwikkeld dat zeer kleine ijzerdeeltjes vanaf 1 micron afvangt uit industriële vloeistoffen, als smeerolie, oplosmiddelen en koelvloeistof. Verwijderen van ijzerdeeltjes uit genoemde producten vermindert beschadiging aan machines en gereedschappen, voorkomt machinestilstand, verhoogt de levensduur van andere filters in het proces en van de industriële vloeistoffen zelf.

Het magnetisch filter kan voor of na een kaarsfilter worden geplaatst; ervoor om de standtijd van het kaarsfilter te verlengen en erna voor separatie van de allerfijnste ijzerdeeltjes (vanaf 1 micron). De magneet staat parallel aan de hoofdstroom, dus filtering vindt continu plaats, zonder stopzetten van de hoofdstroom. Het nieuw ontwikkelde magneetfilter vereist tijdens het proces – in tegenstelling tot andere filters – geen spoelvloeistof. Gevolg is een zeer beperkt verlies van de originele vloeistof en zeer zuivere ijzerfractie.

Werkt met seal

Het systeem werkt met een seal. De vloeistoffen worden dicht langs een krachtig magneetveld geleid. Voor reiniging wordt de toevoer naar het filter afgesloten. Vervolgens opent de dynamische afdichting in de behuizing en wordt de magneetstaaf in zijn geheel buiten de productstroom gebracht. Daarna sluit de seal zich weer. De magneetkern die in de magneetstaaf zit, beweegt zich naar boven. Omdat de seal dicht is kunnen de ijzerdeeltjes niet mee omhoog. Het magneetveld verdwijnt en de meeste ijzerdeeltjes vallen eraf.

Om ook de laatste ferro-deeltjes van de extraktorbuis te verwijderen, opent de seal iets en beweegt de extraktorbuis omhoog. De seal fungeert nu als schraper. Eenmaal boven aangekomen sluit de seal. De magneetkern bevindt zich weer in zijn startpositie en de toevoer kan worden geopend.

De capaciteit van een unit is zo’n 0,8 m3/h. De maximale druk is 1,5 bar. Het is mogelijk om meerdere units parallel in te zetten; dit zorgt voor een evenredige verhoging van de capaciteit. Het magneetfilter zelf is onbeperkt te gebruiken en te reinigen; alleen de afsluitbalg zal periodiek vervangen moeten worden.

Het magneetfilter wordt geïntroduceerd op de beurs Parts2clean (van 24 tot 26 oktober in Stuttgart), op stand 3C69.

Bekijk de werking:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven