Voor de vierde achtereenvolgende keer, sinds de start in 2001, organiseert het IMP (Industrieel Magnesium Platform), in samenwerking met de Innovatiekring Flevoland en met steun van de Provincie Flevoland, de Stichting Magtech Flevoland en SenterNovem het Magnesium Symposium. Dit wordt gehouden op dinsdag 13 juni 2006, in het Aviodrome te Lelystad.
Het Magnesium Symposium is inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde waarde in Nederland voor uitwisseling en overdracht van kennis en ervaring op het gebied van magnesiumtoepassingen. Het MAG IV Symposium met als thema ‘Aan de slag met Magnesium’ neemt op een heldere wijze MKB-ondernemers mee naar specifieke toepassingen in de praktijk. Aan de hand van een aantal illustratieve voorbeelden laat het MAG IV Symposium zien waar de nieuwe mogelijkheden van magnesium liggen voor innovatieve en toekomstgerichte ondernemers.
De aandacht voor magnesium als nieuw constructiemateriaal groeit sterk. Wereldwijd stijgt in hoog tempo het gebruik van magnesium bij de productie van nieuwe, innovatieve producten met steeds meer gecompliceerde vormen die bovendien aan steeds hogere eisen moeten voldoen. Nieuwe ontwikkelingen (o.a. snellere en meer precieze productietechnieken, maar ook betere legeringen voor complexere toepassingen) volgen elkaar in rap tempo op. Bekende voorbeelden zijn de toepassingen in de elektronica-industrie en de automobielindustrie.
Aanvankelijk was de nieuwe toepassing beperkt tot de elektronica-industrie, waar het Verre Oosten de kansen direct benutte en de concurrentieslag met Europa won. Door deze les is het merkwaardig te noemen dat toepassing van magnesium in de Nederlandse, maar ook in de Europese productie-industrie vooralsnog beperkt blijft. Een van de oorzaken daarvoor is het onterechte vooroordeel dat magnesium per definitie corrosief en brandbaar is.Op het seminar wordt magnesium voor veel bedrijven en personen uit de onbekendheid gehaald. Het IMP wijst de MKB-ondernemers de weg in magnesiumland. Magnesium, zo bewezen vele testen, is een volwaardig constructiemateriaal. Door de vlucht die magnesium zal gaan nemen in de nabije toekomst, staat het seminar in het teken van ‘Aan de slag met magnesium’. Praktisch en concreet, waardoor ondernemend Nederland tijdig met dit lichtgewicht, flexibele en sterke constructiemateriaal van start gaat en een koploperpositie kan vervullen. Het is een misverstand te denken dat magnesium een vervanger van aluminium of kunststoffen gaat worden, magnesium is veel eerder een aanvulling. En daarmee komen nieuwe ontwerpen en nieuwe toepassingen, die voorheen bij de huidige constructiematerialen niet of slechts beperkt mogelijk bleken, ineens wel binnen handbereik.
Alle (potentiële) gebruikers van magnesium en onderzoekers aan magnesium gerelateerde onderwerpen zijn van harte welkom, zoals ondernemers uit het MKB, architecten-, ingenieurs- en ontwerpbureaus. Ook voor personeel en studenten van de Nederlandse kennisinstituten die met speur- & ontwikkelingswerk bezig zijn is dit seminar interessant.
Bezoekers kunnen zich tot uiterlijk 6 juni a.s. hier aanmelden. Er is plaats voor 180 deelnemers (inschrijving op volgorde van aanmelding). Kosten deelname: € 50,- (ex. BTW) per persoon. Deelname van studenten is gratis.