''Machineveiligheid metaal zorgwekkend'' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

”Machineveiligheid metaal zorgwekkend”

Ondanks de inspanningen van de metaalsector om de veiligheid en gezondheid van werknemers te verbeteren, is de situatie volgens de Inspectie SZW nog steeds zorgwekkend. Fors meer ongevallen dan in andere sectoren en een hoog percentage bedrijven met overtredingen. Dit blijkt uit de Sectorrapportage Metaal 2009-2011, van de Inspectie SZW.

Zie de bijlage: de  Sectorrapportage Metaal 2009-2011 van de Inspectie SZW :

 

pdf bestand  sectorrapportagemetaal

 

Beveiligingen

In bijna driekwart van de bedrijven trof de arbeidsinspecteur één of meer overtredingen aan, gemiddeld 2,7 overtredingen per bedrijf. Driekwart van deze overtredingen (459 van de 609) had te maken met de veiligheid van diverse soorten machines, waarbij het in ruim 80% van de overtredingen ging om het ontbreken van beveiligingen. Met name bij de afscherming van de kolomboor en de draaibank – op de foto een juiste afscherming – was sprake van onveilige situaties. Andere overtredingen op het gebied van arbeidsmiddelen hadden te maken met hijs- en hefwerktuigen (19); heftrucks voor horizontaal transport (14); stellingen en trappen/ladders (4).

 

Meerjaren-aanpak

De resultaten van de verschillende activiteiten in de metaalsector in 2009 en 2010 maken duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is in deze sector. Immers de nalevingspercentages laten te wensen over, het aantal ongevallen met letsel is hoog en bepaalde beroepsziekten worden niet als zodanig herkend. De Inspectie SZW heeft daarom in 2011 verschillende activiteiten uitgevoerd en voor 2012 al weer nieuwe gepland. Deze maken deel uit van de in 2011 gestarte meerjaren-aanpak 2011-2015 voor de sector Metaal.

 

(bron: NEN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven