Ga naar hoofdinhoud

Machinemarkt toont licht herstel

De verkoop- en orderstatistieken over het 1e kwartaal van 2010 van de sectie VIMAG van de Federatie Productie Technologie tonen een wisselend beeld. Ten opzichte van het 1e kwartaal van vorig jaar stegen de machineomzetten, terwijl de gereedschapsomzetten een daling te zien gaven.

De omzetten in gereedschappen bedroegen over de eerste drie maanden van dit jaar 25,5 miljoen euro; 11% minder dan de 28,3 miljoen euro over dezelfde periode in het jaar daarvoor. De daling doet zich met name voor bij investeringsgoederen (-30%) en verspanende verbruiksgoederen (-16%). De omzetten in niet-verspanende verbruiksgoederen bleven nagenoeg onveranderd terwijl de omzetten in meetgereedschappen (+5%) en overige gereedschappen (+53%) stegen.

 

Vimag licht herstel

De orderportefeuille voor gereedschapswerktuigen steeg over het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2009 met 13% tot 18,6 miljoen euro (1e kwartaal 2009: 16,4 miljoen euro). De stijging doet zich over de volle breedte van het leveringsprogramma voor (foto: Paul Quaedvlieg)

 

De cijfers onderstrepen voor een deel het herstel dat sinds het begin van dit jaar langzaamaan werd ingezet. Alhoewel de industriële cijfers groei vertonen en de economie weer aan lijkt te trekken, zal dit naar verwachting pas in de komende kwartalen van 2010 terug te zien zijn in een licht herstel over de volle breedte.

 

De sectie VIMAG van de Federatie Productie Technologie telt ruim 55 leden die machines voor verspanende en niet-verspanende bewerkingen, (hardmetalen) gereedschappen, software en apparatuur voor meet- en besturingstechniek, fabriceren, importeren en leveren aan de metaalverwerkende industrie in Nederland. De VIMAG-leden vertegenwoordigen gezamenlijk ruim 1500 fabrikanten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven