Machine-omzet Vimag daalt 67% • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Machine-omzet Vimag daalt 67%

De sectie VIMAG van de Federatie Productie Technologie heeft de verkoop- en orderstatistieken voor machines en gereedschappen over het eerste kwartaal van 2009 gepresenteerd. Min 30% voor gereedschappen en min 67% voor machines.

De omzet in gereedschappen bedroeg over de eerste drie maanden van dit jaar 28,3 miljoen euro; 30% minder dan de 40,7 miljoen euro over dezelfde periode in het jaar daarvoor. De daling doet zich voor bij verspanende en niet-verspanende gereedschappen, meetgereedschappen en -machines en overige gereedschappen.

Machines

Ook de orderportefeuille voor gereedschapswerktuigen daalde; ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar daalde de orderintake met 67% tot 16,4 miljoen euro (1e kwartaal 2008: 50,3 miljoen euro). Alhoewel deze scherpe daling zich voordoet over de volledige breedte van het leveringsprogramma, is de daling bij verspanende machines (-70%) groter dan die bij de niet-verspanende machines (-59%).

Recessie

De dalende omzet- en ordercijfers zijn een direct gevolg van de economische recessie en verminderde financieringsmogelijkheden voor de Nederlandse metaalindustrie en de daarmee samenhangende vraaguitval.

Barometer

In de barometer ‘afnemerssegmenten’ springen de segmenten Power Generation, Medical en Aerospace er positief uit, hier verwacht een kwart van de leden nog een kleine stijging. In de andere segmenten General Engineering, Automotive, Dies & Moulds en Small Part Machining, verwacht tweederde tot driekwart van de leden een substantiële daling. Aangezien niet met zekerheid aan te geven is wanneer de financieringsmogelijkheden weer worden verruimd en de economie weer aantrekt, kan de sectie VIMAG geen concrete verwachtingen voor de rest van 2009 uitspreken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven