Machine-assemblagelijn met agv's bij DMG Mori • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Machine-assemblagelijn met agv’s bij DMG Mori

Agv’s in de lijn vervoeren de machinedelen op platforms met een snelheid van 45 mm/min.

De ‘modernste assemblagelijn voor bewerkingsmachines’. Zo omschrijft DMG Mori haar nieuwe lijn voor monoBlocks in het Zuid-Duitse Pfronten. Bezoekers kunnen tijdens het Open House deze nieuwe ‘Excellence Factory monoBlock’ zelf zien. Het nieuwe assemblageproces gebruikt automated guided vehicles (agv’s) die onbemand hun weg vinden.

De lijn staat deels in een nieuwe 1200 m2 hal die gebouwd is aan de bestaande assemblagehal en die daarmee nu één geheel vormt. Deze hal herbergt nu een u-vormige lijn die een capaciteit krijgt voor 1000 monoBlocks per jaar. Het loopt vanaf de voormontage, via de grondopbouw, geometrie en ombouw naar de eindcontrole. De digitale informatie-uitwisseling geschiedt met oplossingen van partner Tulip.

Het gaat in Pfronten om de productie van de kleinere monoBlocks in volledige DMU/DMC-mix van 65 tot 95 (DMU 65, 75, 85 en 95 en DMC 65, 75, 85 en 95). Het nieuw-gebouwde deel staat tijdens het Open House achter gordijnen.

Direct met automatisering

Het mooie van de nieuwe lijn is dat een monoBlock al direct met palletwisselaar (voor 3 of 6 pallets) te bouwen is. Dat hoeft dan dus niet meer apart te gebeuren. Ander punt is dat de productielijn flexibel is en binnen een week veranderd kan worden. De assemblagelijn haalt een doorlooptijd van 7 dagen voor een machine (met 34 takten à 2,5 uur).

Agv’s vervoeren de machinedelen op platforms in een gestroomlijnd proces met een snelheid van 45 mm/min; nu nog deels manueel maar in de toekomst kan het verder geautomatiseerd worden voor een verdere optimalisering van de productie.

‘Investeren in Pfronten’

Het bedrijf gaf verder aan druk te investeren in locatie in Pfronten. “We hebben een stevige basis en gaan op volle snelheid door ondanks de economische tegenwind”, zei topman Christian Thönes tijdens de Technical Press Conference.

Zo is vorig jaar ongeveer 20 miljoen euro geïnvesteerd in de productielocatie, onder meer in de nieuwe monoBlocks-assemblagehal, maar ook in de bouw van een nieuwe logistieke hal. Ook dit jaar zullen miljoenen euro’s in Pfronten geïnvesteerd worden.

DMG Mori wil zich van een machinebouwer steeds meer ontwikkelen in een ‘geïntegreerd solution provider in de productieomgeving’. Bij DMG Mori in Pfronten werken ruim 1500 mensen. Er worden jaarlijks zo’n 1000 bewerkingsmachines gebouwd.

Open House 2020

Tijdens het Open huis presenteert het bedrijf 45 machines en 15 automatiseringsoplossingen.

Lasertec 400 Shape, voor het 5-assig lasertextureren van grote werkstukken (tot 20.000 kg).

Wereldpremières zijn in ieder geval het universele horizontale bewerkingscentrum DMU/DMC 65 H monoBlock, de Lasertec 400 Shape, de Lasertec 30 Dual SLM en de PH Cell die in Pfronten gecombineerd is met een DMU 65 monoBlock.

PH Cell (rechts) aan een DMU 65 monoBlock. De PH Cell is een modulair automatiseringssysteem met zijwaartse belading tot 40 pallets (foto’s: Metaal Magazine).

De Hausausstellung van DMG Mori duurt nog tot en met 15 februari. Er worden zo’n 8000 geïnteresseerden verwacht. Zo’n 900 scholieren konden er eerder kennismaken met opleidingsmogelijkheden tijdens de Training Day.

De nieuwe assemblagelijn voor de monoBlocks wordt op 31 augustus officieel in gebruik genomen.

Video

Bekijk een sfeerimpressie van het open huis:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven