Maakindustrie onder druk door late betalingen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Maakindustrie onder druk door late betalingen

Lange betalingstermijnen zorgen voor druk op de liquiditeit. Op tijd betalen kan volgens Intrum Justitia de economie een boost geven (foto: Tim Wentink)

Uit onderzoek van Intrum Justitia blijkt dat de maakindustrie onnodig onder druk staat door een slecht betalingsmoraal van hun klanten. Drie kwart van de late betalingen wordt ook nog eens opzettelijk te laat gedaan. Gevolg, de liquiditeit staat onder druk en het leidt tot inkomensverlies. Drie op de tien bedrijven in deze sector vrezen hierdoor zelfs voor hun voortbestaan.

Intrum Justitia deed onderzoek naar betaalgedrag in verschillende sectoren. Naast de maakindustrie hebben ook de retail en de zakelijke dienstverlening veel problemen door late betalingen. Eerder concludeerde Intrum Justitia al dat de economie € 7 miljard, dit is 2,6% van de totale omzet, misloopt door een slechte betalingsmoraal. De maakindustrie heeft zelfs last van een gemiddelde jaarlijkse afschrijving van 3,7%.

Druk op liquiditeit

De lange betalingstermijnen zorgen voor de maakindustrie voor druk op de liquiditeit (56%). Landelijk is dat 52%. Bijna drie kwart van alle bedrijven in de maakindustrie wijt de slechte betalingsmoraal aan het bewust te laat betalen, dit is het hoogste van alle sectoren. Landelijk is dat gemiddeld 62%. De helft geeft aan zelfs gevraagd te zijn langere betalingstermijnen te accepteren dan waar ze zich comfortabel bij voelen. Bij een verbeterde cashflow zou 26% van de ondervraagde bedrijven uit de maakindustrie meer personeel aannemen.

Tijd voor mentaliteitsverandering

De gevolgen van late betalingen reiken verder dan verlies van inkomen en slechte cashflow. Bedrijven geven ook aan te wachten met het aannemen van personeel. Gemiddeld denkt een kwart van de bedrijven meer personeel aan te kunnen nemen bij betere betalingscondities. Volgens Rick Terra, directeur van Intrum Justitia is het de hoogste tijd voor een mentaliteitsverandering: “Bedrijven lijden onder een slechte betalingsmoraal, maar zijn hierdoor ook gedwongen zelf laat te betalen. De urgentie van het probleem is wat ons betreft zeer hoog, want het zet de economie ook onder druk en beperkt de groei. Als we nu eens op tijd gaan betalen geven we de economie een boost en daar profiteren we allemaal van.”

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het Industry White Paper. Dit is een nationaal, sectorspecifieke uitwerking van het eerder gepubliceerde European Payment report.

Eén reactie op “Maakindustrie onder druk door late betalingen

  • Het probleem kan worden verminderd door een progressieve (maar wel gemaximaliseerde) procentuele verhoging van het uitstaande bedrag per tijd.
    Later betalen betekend dan dat de rekening steeds sneller steeds hoger wordt.
    Dit kan wettelijk worden geregeld.
    Voordeel is dat de klant niet kan roepen en of dreigen richting de producent omdat het een landelijke maatregel is.
    Oftewel naar een ander gaan heeft geen zin want daar geld de regel ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven