LVD stuurt flow van plaatwerk smart • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

LVD stuurt flow van plaatwerk smart

De hoofdvestiging van LVD in Gullegem (B) overtuigt bij elk bezoek dat de mensen van LVD échte machinebouwers zijn (foto’s: Reinold Tomberg)

LVD keert terug naar de TechniShow. Een goede zaak: de aanwezigheid van een A-merk zal een vakbeurs immers altijd versterken. Bovendien komt LVD volgende maand met veel nieuws naar Utrecht. Tijdens een bezoek in de hoofdvestiging in Gullegem (B) zagen we o.a. nieuwe vlakbedlasersnijders (fiberlasers), het geautomatiseerd wisselen van afkantgereedschappen en een complete software-suite voor smart plaatverwerking.

Een bezoek in Gullegem in België overtuigt bij elk bezoek dat de mensen van LVD échte machinebouwers zijn. Nu ook weer: in het midden van vorig jaar is voor de cilinderfabricage, een van de kernactiviteiten van de eigen productie van LVD, een groot Pama bewerkingscentrum in gebruik genomen. Deze indrukwekkende machine met maar liefst 306 geïntegreerde gereedschappen, wordt ingezet voor het verspanend bewerken van de kenmerkende, vierkante cilinderbehuizingen van de kantbanken van LVD. Veel gereedschappen zijn een kernvoorwaarde voor een flexibele, manarme productie; een aanwijzing dat LVD ook zelf smart werkt. Smart is ook een sleutelwoord voor plaatbewerkers. Meteen aan het begin van het gesprek maken de mensen van LVD duidelijk dat het in de plaatbranche niet meer uitsluitend om machines gaat. ‘’Het is tijd voor sociale machines’’, is de overtuiging van Kurt Debbaut, productmanager bij LVD voor Cadman software. Op zich logisch: als je bijvoorbeeld kijkt naar de doorlooptijd van een plaatwerkproduct, dan is het duidelijk dat het verhogen van machinesnelheid niet veel invloed zal hebben op de reductie van die tijd. ‘’Je moet kijken naar de flow van het plaatwerk in je bedrijf’’.

LVD Pama
LVD heeft vorig jaar een groot Pama bewerkingscentrum in gebruik genomen voor de productie van cilinders

Lasersnijden

LVD heeft het fiberlasergamma eind 2015 uitgebreid met de Phoenix vlakbedlasersnijmachine. Voor LVD is de Phoenix de perfecte aanvulling op het gamma. De Electra FL werd tijdens de EuroBlech 2012 in Hannover (D) voorgesteld als ultrasnelle fiberlaser. De Lynx FL, geïntroduceerd begin vorig jaar, is een kostenefficiënte lasersnijmachine met een 2 kW fiberlaserbron en voorzien van geïntegreerde, automatische wisseltafels met een wisseltijd van 35 s.

‘’Het nieuwe fiberlasersysteem combineert kostenefficiënt en dynamisch lasersnijden van verschillende plaatdiktes met automatiseringsopties’’, is de toelichting van Matthew Fowles, bij LVD wereldwijd verantwoordelijk voor de marketing. Deze machine is leverbaar met een 2 kW, 3 kW, 4 kW of 6 kW fiberlaserbron. Volgens LVD zal de Phoenix vooral ingezet worden als ‘allrounder’ omdat deze speciaal uitgerust is om zowel snel dunne plaat als dikke plaat met optimale snelheid en kwaliteit te snijden. De verwachting is dan ook dat de fiberlaser een steeds groter deel van de markt zal overnemen van de CO2-laser.

De ToolCell is ook een relatief nieuw plaatbuigsysteem van LVD. Dit is een kantbank met een automatisch werkend systeem voor het wisselen van de afkantgereedschappen. Voorgesteld in 2012 is het in ons land met enthousiasme ontvangen en zijn verschillende systemen uitgeleverd. Met de komst van een Toolcell 135/30 kantpers van LVD is bijvoorbeeld bij Metaalcenter Driessen in Weert de omstelling naar een volgend product nu volledig geautomatiseerd. De omsteltijd is daarmee gereduceerd tot pakweg 10 à 20 procent ten opzichte van de oude situatie. De Toolcell 135/30 heeft een werklengte van 3060 mm en een perskracht van 1.350 kN (135 ton). LVD levert daarnaast ook nog de varianten 220/30 en 220/40. Lees meer in een artikel in Metaal Magazine nr. 8 van 2015. De Toolcell bij Driessen telt drie complete rijen voor bovengereedschappen en zeven rijen voor ondergereedschappen.

LVD ToolCell
De ToolCell heeft een automatisch werkend systeem voor het wisselen van de afkantgereedschappen

Flow optimaliseren

Industry 4.0 of smart industry wordt bij LVD gezien als een netwerk van intelligente productiesegmenten met ‘big data’ als communicatie-oplossing tussen de verschillende segmenten. Het doel is het optimaliseren van de procesflow om daarmee de doorlooptijden te verkorten. De doorlooptijd is op te delen in de compleet verstreken tijd en de tijd dat er werkelijk iets wordt gedaan. “Kijk je bijvoorbeeld naar een doorlooptijd van 30 dagen, waarbij de machines in totaal tien dagen productie draaien, dan is de meeste tijdswinst te halen bij het optimaliseren van het hele proces. Door alleen de machines 10 procent sneller te maken, is de uiteindelijke tijdwinst gering en wordt de bottleneck tussen de productiesegmenten alleen maar groter”, legt Debbaut uit. Enkele trends in de plaatbewerking die iedere plaatbewerker herkent, zoals het verlagen van de voorraad, meer output, kortere levertijden, complexe werkstukken met meer variaties in kleine series en steeds meer werkstukrevisies, verhogen juist de insteltijd en daarmee de doorlooptijd. Daarbij wordt de kans op afkeur en materiaalverlies groter en groeit de hoeveelheid delen in voorraad. De hedendaagse uitdaging is om ondanks deze trends een optimaal evenwicht tussen WIP (Work In Proces) en OEE (Overall Equipment Effectiveness) te bereiken. Om dit te bewerkstelligen heeft LVD Cadman-Job ontwikkeld. Hierin krijgt de gebruiker een volledig realtime overzicht van zowel de lopende, geplande als uitgevoerde productie wat hem toelaat de productie adequaat te sturen en klemtonen te leggen in functie van de bedrijfsstrategie (bijvoorbeeld Quick Response Manufacturing). Interfocos uit Bladel heeft met Cadman-Job het aantal onderdelen in opslag tot een tiende gereduceerd, het overzicht sterk verbeterd en de overheadkosten verlaagd, waardoor de winst aanzienlijk is gestegen (zie artikel in Metaal Magazine nr. 9 in 2015)

Easy-Form hoekmeetsysteem
De ToolCell kan uitgerust worden met het automatische Easy-Form hoekmeetsysteem

Buffers

Bij een typische plaatbewerking ontstaan vaak opstapelingen tussen de verschillende productiesegmenten. Het basisprincipe van QRM is flow in de productie. Dat wil zeggen dat elk segment het werk pas doorgeeft zodra de volgende in de lijn klaar is om het werk te ontvangen. Daardoor ziet een productflow-grafiek er niet meer uit als een grillige lijn. LVD raadt aan om flexibele tijdbuffers in te plannen. Naast dat deze manier van werken de opdrachten beheersbaar en overzichtelijk maakt, geeft het ook de mogelijkheid om verschillende orders te combineren in één nesting. Het blijft echter de productieverantwoordelijke die beslist of er gekozen wordt voor snellere doorstroming of voor betere OEE. Zo kan men de productie nog steeds direct sturen en kunnen spoedopdrachten snel worden toegevoegd terwijl plaatmateriaal optimaal wordt benut. Het invoeren van tijdbuffers kan in eerste instantie voor een bedrijf onnatuurlijk aanvoelen. Er ontstaan momenten dat processen, machines of werknemers tijdelijk niet kunnen worden ingezet. In Cadman-Job zijn deze buffers eenvoudig te overzien. LVD noemt deze software een gereedschap voor productieorganisatie waarbij werkvoorbereiding op de achtergrond automatisch meeloopt. De software maakt productieorders of importeert deze vanuit een ERP-systeem, waarna er een werkopdracht naar de buig-, pons- of lasersnijmachine gestuurd kan worden. De software geeft een duidelijk realtime overzicht van alle productieorders en toont centraal welke orders gepland zijn, alsook alle relevante productie-informatie van afgewerkte orders. Per order kan met een kleurcodering worden weergegeven in welk stadium de order op dat moment is.

Een multifunctioneel ponsgereedschap met tien posities, waarbij de gereedschappen indexeerbaar en roteerbaar zijn
Een multifunctioneel ponsgereedschap met tien posities, waarbij de gereedschappen indexeerbaar en roteerbaar zijn

Cadman-Suite

Cadman-Job is slechts een van de modules binnen Cadman-Suite. Voor elke afzonderlijke plaatbewerkingstechniek waar LVD de machines voor levert, is een specifieke software ontwikkeld. Voor het lasersnijden is dat Cadman-L. Deze software, autonoom werkend of aangestuurd door Cadman-Job, nest automatisch vlakke onderdelen en kent er  vervolgens de snijtechnologie aan toe. Het automatisch nesten van meerdere orders op één plaat is vanzelfsprekend mogelijk. In de LVD-filosofie vertrekt men van een 3D-model, waarbij eerst de buigsoftware Cadman-B het 3D CAD-model automatisch omzet naar een uitgevouwen 2D-model, rekening houdend met de op de kantbank beschikbare gereedschappen. Hierbij houdt de software rekening met schuine, parallelle en meervoudige buigingen en berekent het de optimale buigvolgorde en aanslagen, gereedschapsopstellingen en buigprogramma’s. Net zoals Cadman-Job zijn Cadman-L en -B en ook de besturingen Touch-L voor lasersnijmachines en Touch-B voor kantbanken gekoppeld aan dezelfde database. Met Touch-i4 biedt LVD een tablet die in de werkplaats net als Cadman-Job de status van de machines, bewerkingstijd, aantal geproduceerde werkstukken, materiaalgegevens en voorgestelde nestings realtime weergeeft. Na de laserproductie krijgt de operator op de Touch-i4 een visueel overzicht waar de stukken zich in de nesting bevinden en kan hij de werkstukken valideren. Bij goedkeuring wordt de job automatisch afgemeld en een XML-sheet naar het ERP-systeem gestuurd. Bij afkeur kan de operator aangeven hoeveel nieuwe werkstukken er geproduceerd moeten worden. Dit wordt direct in Cadman-Job opgenomen als nieuwe werkorder.

Cadman-Suite is een pakket voor procesintegratie tussen de software en de plaatbewerkingsmachines van LVD, volledig in lijn met Industry 4.0. Hierbij is Cadman-Job gelinkt aan de offline programmeersoftware Cadman-B, -L en -P en zorgen de touch-sturingen aan de machines en de Touch-i4 tablet voor het uitwisselen van big data tussen machines, databank en software. “Het is belangrijk dat plaatwerkers zich verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van software want op dit vlak is er in heel wat bedrijven nog veel marge tot verbetering”, aldus Debbaut. Hij benoemt overigens wel dat Nederlandse metaalbedrijven vooruitstrevend zijn op dit gebied, gevolgd door Duitsland en vervolgens België.

De Touch-B besturing voor kantbanken kan net als Cadman-Job, Cadman-L en -B en de Touch-L voor lasersnijmachines, gekoppeld worden aan een database
De Touch-B besturing voor kantbanken kan net als Cadman-Job, Cadman-L en -B en de Touch-L voor lasersnijmachines, gekoppeld worden aan een database

DOOR: TIM WENTINK en REINOLD TOMBERG

Noot: Dit artikel is dit jaar eerder verschenen in Metaal Magazine nummer 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven