Lockheed produceert delen F-35 cryogeen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lockheed produceert delen F-35 cryogeen

Lockheed bewerkt titanium onderdelen met cryogene koeling van 5ME (foto: 5ME)

Lockheed Martin in Dallas/Fort Worth (VS) heeft een horizontaal bewerkingscentrum van Okuma aangeschaft met een cryogeen koelsysteem. Door deze manier van bewerken kan Lockheed de snijsnelheden met 52 procent verhogen, met behoud van oppervlaktekwaliteit. Mede hierdoor verwacht de vliegtuigbouwer een kostenreductie van 30 procent bij de bewerking van grote titanium vliegtuigonderdelen.

Het MA-600HII bewerkingscentrum van Okuma is uitgerust met een gepatenteerd cryogeen koelsysteem van 5ME. Dit systeem is zowel geschikt voor ruw voorbewerken als nauwkeurig nabewerken van grote titanium onderdelen voor de F-35. Uit diverse tests, met gebruik van een hardmetalen cryogeenfrees van 5ME, is gebleken dat de oppervlaktekwaliteit en -integriteit is verbeterd. Bovendien is de witte laag verminderd. “Cryogeen bewerken van moeilijk verspaanbare materialen, heeft een grote impact op kostenbesparingen bij initiatieven zoals het F-35 programma”, vertelt Pete Tecos, Executive Vice President Marketing and Product Strategy bij Lockheed.

-321 °F

De technology van 5ME laat vloeibare stikstof (LN2) door de spil tot aan de snijkant van het gereedschap stromen voor een optimale koeling (-321 °F). Het systeem voedt LN2 bij een voorgeschreven druk en debiet per gereedschap of toepassing. Een sub-koeler verwijdert opgewerkte warmte uit het systeem en condenseert stikstof naar 100 procent LN2 om gasvorming te voorkomen. Om te voorkomen dat kritieke componenten worden blootgesteld aan de cryogene temperaturen, is het toevoersysteem voorzien van een geïsoleerde vacuümmantel. Het cryogene bewerkingssysteem kan ingebouwd worden in vrijwel elk bewerkingscentrum

Vloeibare stikstof wordt tot aan de snijkant aangevoerd voor een optimale koeling (foto: 5ME)
Vloeibare stikstof wordt tot aan de snijkant aangevoerd voor een optimale koeling (foto: 5ME)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven