Lissmac manipulator mobiel inzetbaar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lissmac manipulator mobiel inzetbaar

Het Duitse bedrijf Rheinzink in Datteln (D) heeft onlangs twee Lissmac manipulatoren in gebruik genomen, waardoor de medewerkers van het bedrijf op een ergonomische wijze grote zinken dakgoten kunnen hanteren. Bijzonder is dat deze knik-arm manipulatoren mobiel zijn en overal binnen het bedrijf zijn in te zetten.

De Lissmac Posimat PB 160 is een staande knik-arm manipulator, die op een eigen steunblok is gemonteerd. Op dit steunblok bevinden zich vier heftruckogen, waarmee dit apparaat met een vorkheftruck eenvoudig te verplaatsen is. Het steunblok is middels voorgemonteerde waterpassen snel uit te lijnen. De Posimat PB160 is een pneumatische manipulator. Na het plaatsen hoeft het apparaat alleen maar te worden aangesloten op een 6 bar persluchtleiding.

 Manipulator Lissmac Posimat PB 160

De Posimat PB160 mobiele manipulator aan het werk bij het omstapelen van de dakgoten (foto: Peter Springfeld)

 

Voor het oppakken van de dakgoten beschikt de manipulator over 12 vacuümzuignappen, die zich aanpassen aan de ronde oneffen oppervlaktes van de dakgoten. Het vacuüm wordt gegenereerd door venturiventielen. De mobiele manipulator heeft een werkradius van 2000 mm (600 mm minder dan een vaste manipulator) en een hefgewicht van maximaal 90 kg (160 kg bij een vaste).

 

Tegendruk

Bij het heffen van de dakgoten signaleert de besturing welke tegendruk opgebouwd moet worden in de pneumatische cilinders. Daarna kan de last nagenoeg gewichtloos verplaatst worden in horizontale richting. Voor de veiligheid zorgt onder meer een groot persluchtreservoir met terugslagventiel. Ook zit er een veiligheid op voor overbelasting, vooral van belang als het apparaat door collega’s op een andere plek in het bedrijf wordt gebruikt.

 

Onlangs werd door Rheinzink een tweede mobiele manipulator van Lissmac aangeschaft. Deze wordt gebruikt bij snijden van plaatmateriaal. Behalve veel standaard plaatmateriaal, wordt er veel plaatmateriaal op klantwens gemaakt. Deze delen worden op speciale lange smalle pallets geplaatst. Het plaatsen van de pallets was lastig, arbeidsintensief en niet ergonomisch, nu gebeurt dat met de tweede Posimat PB160.

 

Bruma Machines in Spankeren vertegenwoordigd in Nederland de Duitse firma Lissmac Maschinenbau.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven