Nieuws

Lino ontwerpt eigen lasersnijder

Jeanine Dommerholt, Fulco Dommerholt en Peter de Vries (v.l.n.r.) voor de fiberlasersnijmachine (foto: Metaal Magazine).

Wat doe je als metaalbewerkend bedrijf als er geen lasersnijmachine bestaat, die aan je wensen voldoet? Lino Metaalwaren stapte naar machinebouwer Novako Techniek, beide uit Haarlem, om een fiberlasersnijmachine te ontwikkelen, die precies kan doen wat Lino nodig heeft. In het aprilnummer van Metaal Magazine vertellen ze over de achtergronden.

“Toen we op zoek gingen naar een geschikte lasersnijmachine, bleek al snel dat deze niet op de markt was”, zegt Peter de Vries, de ‘technische man’ van Lino Metaalwaren en tevens mede-eigenaar, in het artikel.

Bulgarije?

“We kwamen in eerste instantie terecht bij een machinebouwer in Bulgarije”, vertelt Jeanine Dommerholt, ook een van de eigenaren van Lino Metaalwaren.

“Maar we vonden de afstand te groot. Want hoe gaat het als er problemen zijn met de machine en er moet iemand van daar naar Nederland komen? Dat leek ons onzeker.”

De keuze viel op Novako Techniek. “We vonden het een voordeel dat Novako vlakbij ons in de buurt zit,” zegt ze. Bovendien was er een relatie met Novako, want Fulco Dommerholt, echtgenoot van Jeanine en mede-eigenaar van Lino, werkte tot 2009 bij dit bedrijf.

Beperkte omvang

“Er zijn machines met voldoende vermogen beschikbaar”, aldus De Vries, “maar die zijn voor ons te groot. Daarnaast zijn er wel machines die qua afmetingen en productiesnelheid voor ons geschikt zijn, maar die hebben een vermogen van 1 kW, terwijl wij het dubbele willen hebben.”

Omdat de platen waaruit Lino componenten snijdt een vrij beperkte omvang hebben, kon de machine ook compact blijven. De lasersnijmachine moest platen aankunnen met een maximale lengte x breedte van 2,5 m bij 1,25 m. De dikte van de platen is maximaal 6 mm. Om hieruit met voldoende snelheid componenten te kunnen snijden is een laserbron nodig van 2 kW.

Het resultaat?

Met alle specificaties ging Lino naar Novako Techniek. De uiteindelijke, compacte machine kreeg een 2 kW fiberlaserbron van IPG en een snijkop van Presitec. De machine is zo gemaakt, dat deze in productie kan.

Lees in Metaal Magazine 3 hoe de twee bedrijven elkaar vonden en kwamen tot het eigen, specifieke ontwerp met ‘eigen’ kleuren. Het aprilnummer van dit vakblad is vrijdag 19 april uitgekomen.
Abonnee worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven