Ga naar hoofdinhoud

Lineaire motoren voor HSM bij Mikron

GF AgieCharmilles heeft onlang tijdens een show in Schorndorf (D) de nieuwe drieassige Mikron HSM 400 LP gedemonstreerd (High Speed Milling). De bouwwijze, een krachtgesloten portaalframe van polymeerbeton, is bekend. Nieuw is dat nu ook voor de as-aandrijvingen van X,Y en Z gekozen is voor directe aandrijvingen door middel van lineaire motoren.

De LP-machines (‘Linear Performance’) zijn daarmee de eerste machines van AgieCharmilles die volledig voorzien zijn van directe aandrijvingen. Voor de roterende assen van de vijfassige uitvoering werden al eerder directdrives ingezet. Deze machines passen in het beeld waarbij de maakindustrie in ons land meer en meer verschuift van massaproductie naar een engineering-omgeving.

  Elektrode gefreesd op HSM machine GF AgieCharmilles

Tijdens de show demonstreerde AgieCharmilles o.a. de aanmaak van een persmatrijs van wolframkoperlegering  voor het sinteren van hardmetalen wisselplaten waarbij een oppervlaktenauwkeurigheid van Ra 0,04 micrometer werd bereikt (foto’s: Reinold Tomberg en GF AgieCharmilles, kijk hier voor een fotoreportage van ons bezoek aan GF AgieCharmilles)

 

Dunwandig

Met de LP-machines kun je geharde, hooggelegeerde materialen (tot 65 HRC) of moeilijke materialen als titaan bewerken, waarbij als gevolg van de lage verspaningskrachten ook heel dunwandige werk mogelijk is.

 

Oppervlak bij tijdseenheid

Kenmerkend voor HSM-bewerkingen (High Speed Milling, hogesnelheidsfrezen) is het kleine spaanvolume in combinatie met hoge snij- en voedingssnelheden waarbij niet de nadruk ligt op de verspaningscapaciteit per tijdseenheid, maar veel meer op de maximaal haalbare te bewerken oppervlak per tijdseenheid. Bij dit type bewerkingen zie je machine- en gereedschapbewegingen die gecontreerd zijn op één verspaningsplek op het werkstuk. Het is dan van belang dat je bijvoorbeeld bij het passeren van een hoek in een pocket je gereedschap snel kunt herpositioneren. Dus met hoge versnellingen (hoge snelheidsveranderingen per tijdseenheid).

 

Mikron HSM 400 LP van AgieCharmilles tijdens demo in Schorndorf

De nieuwe drieassige Mikron HSM 400 LP van GF AgieCharmilles zoals gedemonstreerd tijdens de International Technology Show 2011 in Schorndorf. In ons land heeft GF AgieCharmilles een vestiging in Lomm

 

Omkeerspeling

Wil je een dergelijke dynamiek dan kan de omkeerspeling van kogelomloopspillen roet in het eten gooien. Deze speling, als gevolg van het elastische gedrag van de massa van de kogelomloopspilaandrijving, geeft bij hoge versnellingen een dipje in de machine- en gereedschapverstellingen en dus een aftekening op het werkstuk.  Voor engineering-producten veelal niet toelaatbaar en daar kan dus de lineare motor, ondanks dat je meer aandrijfenergie en meer koelcapaciteit nodig hebt, nuttige diensten bewijzen.

 

Lees hier persbericht van GFAC over ITS 2011:

doc bestand  GFAC Media Release ITS Schorndorf 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven