Ga naar hoofdinhoud

Lijmen en lassen van aluminium met AWL

AWL-Techniek bouwt voor één van haar opdrachtgevers drie machines die in staat zijn aluminium te verbinden door middel van lijmen en puntlassen. De machines zullen wereldwijd worden ingezet voor het verbinden van delen voor autoportieren.

Het verbinden van aluminium door middel van lijmen en puntlassen was tot nu toe een vrijwel niet gebruikte combinatie. Door de stijgende vraag naar lichtere materialen hebben de ontwikkelingen op het gebied van verbinden een vlucht genomen. Voor AWL uit Harderwijk was het lassen van aluminium door middel van puntlassen tot nu toe nieuw. Het grote voordeel van deze techniek is de snelheid. Ieder punt wordt in 180 milliseconde gelast. Met een korte taktijd is AWL er in geslaagd kwaliteit en cyclustijd binnen de specificaties te realiseren.

AWL lassen2.JPG

Een lasmachine voor het puntlassen van aluminium (foto’s: AWL)

 

Uitdagingen

Het toepassen van deze nieuwe technologie brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Aluminium bezit in vergelijking met staal een hoger elektrisch- en warmtegeleidingsvermogen, waardoor meer stroom nodig is. De grote hoeveelheid stroom brengt een groter magnetisch veld met zich mee. AWL heeft de lastang, het hanteergewicht van de robot en de mallen hierop aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven