Lichtgewicht profiel met variabele doorsnede • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lichtgewicht profiel met variabele doorsnede

Voor het ‘abspecken’ van automassa’s biedt ThyssenKrupp de T3-technologie aan. In Duisburg (D) is al enkele jaren een proefpers operationeel. Nu is het ook mogelijk om op klassieke dieptrekpersen ‘Tailored Tubes’ te vormen waarvan de dwarsdoorsnede over de lengterichting van het profiel kan varIëren.

De T3-technologie die ThyssenKrupp ontwikkeld is een manier om lichtgewicht profielen te kunnen produceren. T3 is een afkorting voor ‘ThyssenKrupp Tailored Tubes’.  Met deze technologie is het mogelijk om holle, stalen profielen te vervaardigen waarvan de dwarsdoorsnede over de lengterichting van het profiel behoorlijk kan variëren met een variabele kromming.

 

T3

Schematische weergave van het aantal processtappen met de ‘Pressenadapter’, het bovengereedschap beweegt tussen de U- en O-fase (schema en foto: ThyssenKrupp)

 

Pressenadapter

Samen met  machinebouwer Karl Eugen Fischer, ook de bouwer van de tryout-pers, heeft ThyssenKrupp een gepatenteerde,  ‘Pressenadapter’ ontwikkeld. Dit persgereedschap maakt het gewenste, holle profiel in een aantal stappen op een gebruikelijke dieptrekpers:

– de start is het inleggen van het uitgangsmateriaal. Omdat bij het geperste halffabrikaat de doorsnede over de lengterichting moet variëren, heeft deze platine veelal een grillig contour,

– De tweede stap is het persen van het profiel in een U-vorm;

– De volgende stap is het sluiten van het profiel tot een O-vorm. Daartoe verschuift het bovendeel van het persgereedschap. Het is mogelijk om een kern in te brengen in het te sluiten profiel gelet op de gewenste dwarsdoorsnede; en

– Na het sluiten ontstaat een hol profiel met een nog open naad in de lengterichting.

De open naad wordt vervolgens door laserlassen gesloten.

 

Lees meer in het bijgevoegde persbericht van ThyssenKrupp:

 FaPreFo_T3.

 

Tailored Tubes en Blenks

Volgens ThyssenKrupp is het werken met een ‘Pressenadapter’ interessant voor een seriegrootte vanaf 10.000 stuks. Het is is natuurlijk ook mogelijk de ‘Tailored Tubes’ te maken met behulp van ‘Tailored Blenks’. Op deze manier ontstaat een hol, stalen profielen dat bestaat uit verschillende staalkwaliteiten. ThyssenKrupp ziet de T3-technolgie als een alternatief voor IHU (hydroforming) en tevens als alternatief voor het werken met schaalvormige delen die na het vormen samengelast moeten worden. In ons land heeft ThyssenKrupp een hoofdvestiging te Veghel.

 

Binnenkort in Metaal Magazine een artikel met meer informatie over de T3-technologie. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven