Ga naar hoofdinhoud

Licht verwijderen geeft intensere spot

Onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT en de Stichting FOM Stichting FOM hebben een nieuwe methode ontwikkeld om licht door troebele materialen te focusseren. Ze doen letterlijk de lichten uit -door specifiek delen te blokkeren- om een heldere spot te krijgen. Dat is op termijn toe te passen in bijvoorbeeld lichttherapie, waarbij licht op één plek in het weefsel wordt gefocusseerd.

Als een laserstraal door een papiertje schijnt, dan verschijnt er achter het papier een zwak gespikkeld intensiteitpatroon. Dit wanordelijke patroon komt door interferentie: de lichtgolven versterken elkaar op sommige punten en op andere punten verzwakken ze elkaar. Door selectief sommige lichtgolven te verwijderen, verkrijgen de onderzoekers een intensere spot op een gewenste plaats.

 

Binaire amplitudemodulatie

De nieuwe methode heet ‘binaire amplitudemodulatie’. De onderzoekers hebben hun nieuwe methode getest met twee soorten modulatoren; eén gebaseerd op vloeibare kristallen en een micro-elektromechanische systeem (MEMS)-modulator. De MEMS modulator bevat een miljoen kleine spiegeltjes, waarvan positie heel snel kan worden aangepast. Hierdoor kan de methode in principe veel sneller werken dan de huidige methode en is relatief goedkoop. Toepassingen in de geneeskunde zijn een stap dichterbij gekomen.

 

(bron: TU Twente)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven