Ga naar hoofdinhoud

Let op veiligheid bij additive manufacturing

Een mooi voorbeeld van additive manufacturing: het opgroeien ten behoeve van tandtechniek (foto: Reinold Tomberg)

Naast producttechnische voorbereidingen en aandachtspunten, moet bij de introductie van additive manufacturing  ook worden stilgestaan bij veiligheid. Reinders Folmer (Renishaw): “Een onderwerp dat vaak onderbelicht is.”

Denk eens aan de poeders die worden gebruikt die oorzaak kunnen zijn van stofexplosies of de gassen die worden gebruikt tijdens het productieproces.  Stoflongen, ultrafijne poeders die door de huid kunnen dringen – het zijn thema’s die nog vaak worden vergeten. Wie met AM gaat werken, zal  zich in moeten stellen op een ander soort werkplek. Een plek waar met handschoenen worden gewerkt, die schoon moet zijn en waar metalen volledig zijn ingepakt.” “Dat geldt niet alleen voor metalen maar ook voor kunststoffen”, vult Helga Dekempeneer van Seco Tools Benelux aan. “Daar geldt zelfs nog eens dat het afzuigen veel lastiger is.”

Leveranciers en metaalbedrijven, vertegenwoordigd door FPT Vimag en Nevat gaven onlangs hun visie op de stand van zaken rondom additive manufacturing. In het komend nummer van Metaal Magazine een verslag van de FPT Vimag Forumdiscussie.  Niet missen? Neem dan nu een abonnement.

Op 20 mei organiseert het Mikrocentrum een studiedag over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven