Legeringsmetalen worden schaars • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Legeringsmetalen worden schaars

Veel grondstoffen worden schaars en duur. Met zijn huidige levensstijl heeft de mensheid vroeg of laat aan één aarde niet meer genoeg. Bij sommige zeldzame aardmetalen komt de bodem al in zicht, maar hoe zit dat meer specifiek bij de legeringsmetalen, de onmisbare elementen om staal van hoogwaardige kwaliteit te maken? De situatie lijkt hier iets minder kritisch, maar ook hier slaat de schaarste met al zijn consequenties toe.

Bij de legeringselementen hebben we het met name om metalen als chroom (Cr), wolfraam (W), vanadium (V), molybdeen (Mo) en kobalt (Co). Als we het blikveld iets verder oprekken kunnen we ook nikkel (Ni), als belangrijk bestanddeel van roestvast staal, nog in dit overzicht betrekken. En om dan maar met de deur in huis te vallen: de meest kritische situatie doet zich voor bij molybdeen, nikkel en wolfraam, met een levensduur van respectievelijk 41 jaar, 44 jaar en 62 jaar. Wat betreft vanadium kunnen we nog 223 jaar vooruit en met chroom zelfs 269 jaar. De genoemde cijfers zijn afkomstig van de BGR, de Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe in Hannover (D).

 

In een volgend nummer van Metaal Magazine meer informatie over de schaarse legeringsmetalen. Vraag hier een abonnement met korting aan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven