Lees in MM: laserlassen van verzinkt staal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lees in MM: laserlassen van verzinkt staal

In de sectie Verbindingstechnologie van de afdeling Technische Materiaalwetenschappen van de TU Delft is veel onderzoek verricht naar het laserlassen van overlapverbindingen in verzinkt staal. Dit onderzoek is gedaan in samenwerking met het Materiaal Innovatie Instituut M2i. In de Metaal Magazine nummer 2 die onlangs verschenen is, in een driepagina-artikel meer informatie.

Bij het lassen van verzinkt staal zal de zinklaag ruim voordat het staal gaat smelten verdampen. Zinkdamp is ongezond en een goede afzuiging van de lasrook is een eerste vereiste. De vorming van de zinkdamp kan bij overlapverbindingen poreusheid in de las en slechte lasverbindingen veroorzaken. Geheel tegen de verwachting in kunnen bij het laserlassen van tweezijdig verzinkt staalplaat toch zonder vooropening goede lasverbindingen gerealiseerd worden.

 

Bij het laserlassen van verzinkt staal kunnen diverse problemen optreden (foto: Laser Applicatie Centrum)

Bij het laserlassen van verzinkt staal kunnen diverse problemen optreden (foto: Laser Applicatie Centrum)

 

Thermisch verzinkt

Voor thermisch verzinkt staal worden vooral bij lagere voortloopsnelheden uitstekende lasresultaten verkregen bij grotere zinklaagdikte. Ook bij hogere voortloopsnelheden worden bij grotere zinklaagdikte betere resultaten verkregen dan bij dunnere lagen, maar het verschil in laskwaliteit is dan aanzienlijk geringer. Bij geringe dikte ontstaan meer lasfouten in de vorm van porositeit en blow holes als gevolg van het verdampen van het zink.

 

Elektrolytisch verzinkt

In elektrolytisch verzinkt staal is bij overlapverbindingen zowel bij hoge als bij lage voortloopsnelheid en bij geringe en grotere zinklaagdikte geen goede lasverbinding te realiseren. De chemische samenstelling van de zinklaag speelt daarbij een rol.

 

Lees meer in het nummer van Metaal Magazine nr 2 van 2013.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven