Leerlingen van de Middelbare Vakopleiding Metaal (MVM) van het Koning Willem 1 College uit ‘s-Hertogenbosch hebben in samenwerk met Van Der Lande Industries uit Veghel een ingenieuze wiebelwagen gerealiseerd. Het idee van de wiebelwagen is afkomstig van De Uitvinders, een stichting die tot doel heeft het stimuleren van innovativiteit en creativiteit bij kinderen.
De wiebelwagen is één van deze projecten. Het ontwerp is gemaakt door de engineerafdeling van Van Der Lande Industries en de leerlingen van de Middelbare Vakopleiding Metaal hebben het geheel gemaakt , gespoten en gemonteerd. Het totale project bestaat uit een hoofdsamenstelling, 18 subsamenstellingen en ongeveer 70 mono-tekeningen waarbij verschillende onderdelen meerdere keren voorkomen.
De moeilijkheidsgraad van dit project ligt op een hoog niveau. Maar door het enthousiasme en de inzetbaarheid van de leerlingen en de uitstekende samenwerking met Van Der Lande heeft dit tot een goed eindresultaat geleid. Jan de Rooij, leraar van het MVM: “Bij dit project is ook de creativiteit en het zoeken naar oplossingen om producten te fabriceren heel goed naar voren gekomen. Normaal zouden een aantal producten gemaakt moeten worden door middel van laser- of watersnijden gemaakt zouden worden. Maar omdat wij niet over deze moderne machines beschikken zijn deze onderdelen op een CNC freesmachine gemaakt.”
De leerlingen en de Wiebelwagen. Van boven en van links naar rechts: Roy van der Weijden, Anne Rottiné, Edu van der Eerden, Rob van Kuik, Nico Dorrepaal (op wiebelwagen), Matthew Mastser, Jan de Rooij (leraar MVM), Jan Meesters, Remon Brienen, Steven Schoor, Arno van Hummel en Jordy Kraai (foto’s: MVM, voor meer foto’s van de wiebelwagen, zie ons digitale fotoarchief)
Natuurlijk liepen de leerlingen ook tegen problemen op. Zo konden de wielen niet gemaakt worden, omdat de diameter te groot was. De Rooij: “De oplossing was snel gevonden,omdat de zoon Remon van Metaaldraaierij Brienen uit Nederhemert zijn opleiding bij de MVM. Hij maakte thuis de wielen op een draaimachine. Ook heeft hij al het brootswerk voor zijn rekening genomen waar hij nog enige uren in de avonden mee zoet is geweest.”
De vele onderdelen die in het project voorkomen hebben we voorzien van een kleur om er een animatie van te kunnen maken zodat het voor de kinderen duidelijker wordt hoe het geheel werkt. De leerlingen konden gebruik maken van de spuitcabine van de afdeling Mobiliteit & Logistiek van het Koning Willem1 College. Door de goede begeleiding van deze afdeling heeft dit geleid tot een mooi geheel.
Door in de praktijk samen aan een technisch project te werken, leren de leerlingen van het MVM dat werken in de techniek leuk en interessant kan zijn
Om tot een gedegen wiebelwagen te komen hebben diverse bedrijven bijgedragen door middel van sponsoring van onderdelen en materialen. Dit zijn onder andere Brammer, SKF, Staalharderij ’t Harderijke uit Tilburg, CZL uit Tilburg, Bosch Rexroth en Elcee. De Uitvinders werkt op basis van avontuurlijke speelfilms, die kinderen inspireren om zich te verdiepen in innovatieve oplossingen voor uitdagingen die in de avonturen voorkomen. De projecten worden uitgevoerd in samenwerking met overheidsinstanties,onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.