Leerlingen bouwen brug van staal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Leerlingen bouwen brug van staal

Van den Brink Staalbouw laat leerlingen van groep 8 van De Triangel een ‘brug van staal’ bouwen. Jan Dirk Vossebelt van het bedrijf startte samen met lasdocent Wim van de Merwe een project in het kader van de Techniekdag Nijverdal/Hellendoorn. Door met behulp van ‘staalpillen’ zelf aan de slag te gaan, kunnen de leerlingen van techniek proeven.

Eerst werd in een fragment uit het Jeugdjournaal laten zien dat een brug In Groningen zwaar beschadigd was door een schip dat er tegenaan gevaren was. De leerlingen kregen vervolgens de vraag om mee te helpen om een nieuwe brug te maken.

Vossebelt had een stalen kokerprofiel meegenomen om aanschouwelijk te maken waar ze mee werken. Ook vertelde hij over een staalbedrijf en wat zoals nodig is om een product te maken.

Brugconstructie

De klas werd in 5 groepen verdeeld die elk op de Techniekdag een brugconstructie van 3 meter bij 60 centimeter gaan bouwen. Hiervoor zijn lassers nodig maar ook tekenaars, werkvoorbereiders en calculators.

Om het 20-tal leerlingen alvast energie voor de klus te geven, kregen ze ook staalpillen (in de vorm van snoepjes) onder het motto ‘het juiste ijzergehalte voor een flinke dosis werkplezier’.

De bruggen worden op de Techniekdag van de regio op 8 juni bij het staalbedrijf gebouwd. Aan het eind van de dag mogen de ouders ook bij het bedrijf komen kijken wat de leerlingen gemaakt hebben.

De groep die wint, mag op kosten van het bedrijf een dag naar techniekmuseum Nemo in Amsterdam.

Op de Techniekdag Nijverdal/Hellendoorn (op 8 juni) nemen basisschoolleerlingen een kijkje bij zo’n 20 bedrijven in de regio. In veel van die bedrijven mogen ze ook zelf aan de slag om enthousiast te worden over techniek.

Video

Bekijk het filmpje ‘Je hebt bouwers en je hebt Brinkies’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven