Leer smeden bij Nederlands IJzermuseum • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Leer smeden bij Nederlands IJzermuseum

Onder leiding van een ervaren smid kunnen deelnemers aan de Workshop Smeden werken aan een eigen vorm (foto’s: IJzermuseum/ICER)

‘’Kleien met ijzer’’. Smid Leo Krul typeert op rake wijze de Workshop Smeden die hij samen met een vijftal andere smeden verzorgt in het Nederlands IJzermuseum. Het museum, gevestigd in de voormalige Afbramerij van de DRU, is een integraal onderdeel van het ICER Innovatiecentrum in Ulft. Elke veertien dagen is het mogelijk om op woensdagmiddag deel te nemen aan de korte, praktische cursus over het smeden van ijzer.

Smeden is het plastisch vervormen van metaal onder slagwerking van een hamer. Om te kunnen hameren wordt het materiaal eerst in een vuur verhit. Dit is precies wat de deelnemers aan de Workshop Smeden in de smederij in Ulft aantreffen: twee gasovens, vier smidsvuren en vier aambeelden. Die aambeelden zijn zware blokken staal waarop het gloeiende ijzer al timmerend met hamers wordt bewerkt: een enerverende activiteit met een geheel eigen, karakteristiek geluid. Deelnemers aan de workshop kunnen uit een staafje metaal een eigen vorm smeden: bijvoorbeeld een oogje, een bieropener of – populair bij jonge, vrouwelijke deelnemers – een ijzeren hartje. “Smeden in de kleur roze is helaas niet mogelijk”, is het droge commentaar van een van de Ulftse smeden. Achterhoekse humor: een smeedwerkstuk is immers na het smeden altijd zwart.

Kennismaking

De workshop begint om 13.30 uur en duurt tot 16.00 uur. De prijs voor deelname bedraagt vijf euro (dit is exclusief een eventueel bezoek aan het IJzermuseum). Voor de zomervakantie zijn de workshops te volgen op 18 mei, 1 juni, 15 juni en 29 juni. Het smeden is ook een belangrijke activiteit om het museum te verlevendigen. In het kader van de activiteiten van het ICER organiseert het Nederlands IJzermuseum de workshop om o.a. jonge mensen kennis te laten maken met de metaaltechniek. Vanzelfsprekend zijn ook andere leeftijdgroepen van harte welkom in Ulft. Het IJzermuseum en het ICER mikken ook op vriendengroepen, scholen en deelnemers van bijvoorbeeld familiedagen en bedrijfsuitjes die de activiteit smeden kunnen inbedden in een enerverende dag-activiteit op het DRU Industriepark in Ulft.

IJzermuseum smeden
Om te kunnen smeden is vooraf verhitting nodig in een vuur, rooigloeiend metaal is gemakkelijk te bewerken

Oud ambacht

Smeden is een oude metaal-ambacht. Elk dorp had vroeger smeden, die noodzakelijk ijzerwerk als bijvoorbeeld hang- en sluitwerk hamerden uit metalen halffabricaten. Het smeden van hoefijzers voor paarden waren ook een belangrijke activiteit voor dorpssmeden. Daardoor zou de indruk kunnen ontstaan dat smeden een nostalgische activiteit is. Niets is echter minder waar: drijfstangen voor automotoren en lepels voor vorkheftrucks zijn mooie voorbeelden van smeedwerk die we dagelijks tegenkomen. Bijzonder indrukwekkend is het matrijssmeden van grote assen: bij onze Oosterburen zijn bedrijven die dit uitvoeren: tonnen roodgloeiend staal die onder een pers de gewenste vorm krijgen.

Workshops

De workshop over smeden is een van de activiteiten die in het ICER Innovatiecentrum verzorgd worden. Andere workshops zijn emailleren en handvormen. Ook het kunstenaarscollectief Breekijzer biedt in het innovatiecentrum workshops en cursussen aan. De site van ICER geeft meer informatie.

IJzermuseum smeden werkstuk
Een onderdeel dat gesmeed is tijdens de Workshop Smeden in Ulft

IJzermuseum

Het Nederlands IJzermuseum is gevestigd in de Afbramerij op het DRU Industriepark aan de Oude IJssel in Ulft. Hier is meer dan 250 jaar met ijzer gewerkt. Het museum vertelt niet alleen de verhalen uit het verleden, er is ook volop aandacht voor de industriële bedrijvigheid, met name het innovatieve karakter van veel bedrijven in de regio komt aan bod.

ICER Innovatiecentrum

Het IJzermuseum maakt integraal deel uit van ICER Innovatiecentrum, waarbij ICER staat voor Industrie – Cultuur – Educatie – Recreatie, trefwoorden uit de missie die de samenwerkende partners in ICER hebben opgesteld. ICER is een publieksattractie voor techniek en innovatie in de Achterhoekse ijzer- en maakindustrie.

DRU Industriepark

De zeven gebouwen op DRU Industriepark hebben in de afgelopen jaren allemaal een nieuwe bestemming gekregen. Liefhebbers van theater, film en popmuziek kunnen terecht bij de DRU Cultuurfabriek in het Portiersgebouw. De SSP-HAL is getransformeerd tot evenementenhal. In de voormalige Afbramerij is innovatiecentrum ICER gevestigd. ICER smelt activiteiten van onderwijs, ondernemers, beeldende kunstenaars en het Nederlands IJzermuseum samen. In het Beltmancomplex en de Badkuipenfabriek wordt wonen en werken met elkaar gecombineerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven