Lasrookreductie met impuls-lasproces van Rehm • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lasrookreductie met impuls-lasproces van Rehm

Rehm heeft een nieuw MIG/MAG impuls-lasproces ontwikkeld die de hoeveelheid lasrook tot 50% verlaagt ten opzichte van conventionele lasmethoden. Het lasproces heet Focus.Puls (foto: Rehm)

Rehm heeft een nieuw MIG/MAG impuls-lasproces ontwikkeld die de hoeveelheid lasrook tot 50% verlaagt ten opzichte van conventionele lasmethoden. Het lasproces heet Focus.Puls en is ontwikkeld in samenwerking met ISF (Institut für Schweißtechnik und Fügetechnik) uit Aachen (D).

Bij het lassen ontstaat onherroepelijk lasrook die in hoge concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid. Onderzoekers van Rehm en ISF hebben de hoeveelheid lasrook die optreed bij verschillende lasprocessen onderzocht en met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de diverse booglasprocessen. Bij het sproeibooglassen bijvoorbeeld, kan de hoeveelheid lasrook sterk afnemen door korte laspulsen. In het geval van het Mega.Puls Focus lasapparaat van Rehm, die uitgerust is met de Focus.Puls-functie, trad er bij onderzoek een emissie op 2,9 mg/s op. Bij een conventioneel lasapparaat zonder het impuls-lasproces lag deze emissiewaarde onder dezelfde omstandigheden op 3,8 mg/s. Bij optimale lasinstellingen is het verschil volgens Rehm nog groter. De voordelen gelden ook bij hogere snelheden, spanningen en stromen. Zo is bij een draadtoevoer van 12 m/min, een spanning van 30 V en een stroom van 300 A een reductie te zien van meer dan 30% (2,72 ± 0,34 mg/s in vergelijking met 4,80 ± 0,32 mg/s) bij het Rehm proces. Rehm heeft in Nederland een vestiging in Mill.

Focus.Puls is geïntegreerd in het Mega.Puls Focus MIG/MAG-lasapparaat van Rehm
Focus.Puls is geïntegreerd in het Mega.Puls Focus MIG/MAG-lasapparaat van Rehm

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven