Nieuws
Scansonic hairpins.
Scansonic 'haarspelden'.

Scansonic heeft nieuwe RLW-S laserbewerkingsoptica voor het laserlassen van haarspeldvormige delen die worden gebruikt in elektromotoren. De geïntegreerde optische sensor van dit systeem detecteert nauwkeurig contouren en regelt zelfs de meest complexe lasprocessen betrouwbaar.

Steeds meer fabrikanten gebruiken koperen ‘haarspelden’ in plaats van koperen wikkelingen bij de productie van stators. De koppen van deze haarspeld-vormige delen worden in de stator gestoken en aan elkaar gelast door een laserstraal. Elke stator heeft 160 tot 220 haarspelden, die worden verwerkt in een tijdsbestek van 60 tot maximaal 120 seconden.

Positie detecteren

De grootste uitdaging tot dusverre was om de positie van de haarspelden betrouwbaar te detecteren. Dit komt omdat mechanische voorbewerking van het haarspeldoppervlak op verschillende manieren reflecteren, waardoor beeldverwerking gecompliceerd is.

Het laserlasproces is uiterst veeleisend omdat koper een zeer lage absorptie bij kamertemperatuur heeft. Tijdens het lasproces nemen de absorptie en temperatuur sterk toe, samen met de hoge thermische geleidbaarheid en de lage ‘gesmolten bad’ viscositeit van het materiaal.

Procesbetrouwbaarheid

RLW-S biedt een aantal belangrijke voordelen. Het systeem maakt gebruik van laserscanners om de laserstraal precies binnen een tiende van een millimeter te geleiden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een geïntegreerde camera die nauwkeurig het bewerkingspunt detecteert waardoor het lassen volgens een vooraf bepaald patroon verloopt.

De camera zorgt ook voor continue procesbewaking en hoge procesbetrouwbaarheid. Dit geeft klanten maximale betrouwbaarheid met sterke, poriënvrije naden bij hoge reproductiesnelheden. Bestaande laserstraalbronnen kunnen volledig worden geïntegreerd in de verwerkingsstrategie.

Auto-industrie

Scansonic is wereldwijd marktleider in op laser gebaseerde verbindingssystemen voor carrosseriebouw. De optica, sensoren en procesbewakingssystemen van het bedrijf worden voornamelijk gebruikt in de auto-industrie, de bouw van spoorvoertuigen en energietechnologieën. Nieuwe Scansonic-ontwikkelingen omvatten de innovatieve RLW-S-laseroptica die al succesvol worden gebruikt in de productie van bekende autoleveranciers.

Scansonic-technici werken in nauwe samenwerking met klanten aan steeds weer nieuwe ontwikkeling.

Op de Laser World of Photonics (24 tot en met 27 juni in München), wordt de nieuwe RLW-S gepresenteerd, samen met andere laserlassen en soldeeroptiek, procesbewakingsoplossingen en sensoren, waaronder de ALO4, de ALO-verwerkingsoptica voor tastbare naadvolging in de constructie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven