Nieuws

Lasklembank voor grotere clad plates

De laserklembalk van ADK Techniek voor SMT (foto ADK Techniek/Valk Welding).

Shockwave Metalworking Technologies (SMT) gebruikt een lasklembank om grotere non-ferro platen kwalitatief goed samen te kunnen stellen, alvorens ze met staalplaat te cladden tot clad plates. De speciale lasklembank is ontwikkeld door ADK Techniek.

Dat meldt Valk Melding, een publicatie van Valk Welding. Clad plates (beklede plaatmaterialen) worden in met name scheepsbouw en petrochemie toegepast als bescherming tegen corrosie, hoge druk of hoge temperaturen. Het Nederlandse SMT produceert en levert deze platen als een van de weinige leveranciers in Europa in grotere plaatafmetingen, tot max 10 bij 2,5 meter.

Vraag naar nóg groter 

Afnemers van dergelijke clad plates vragen echter steeds vaker om nóg grotere afmetingen, tot wel 5 meter breedte. Hoogwaardige non-ferro platen, zoals aluminium, titaan en Inconel, hebben standaard afmetingen tot 1,5 en 2 meter breed. Grotere afmetingen zijn aan elkaar te lassen, maar dan is een goede lasklembank noodzakelijk.

Eerder besteedde SMT deze werkzaamheden altijd uit. Maar door het in eigen huis te halen, kon het bedrijf besparen op transportkosten en bovendien de kwaliteit van de gelaste plaat verbeteren.

X-Y-support

ADK Techniek, onderdeel van Valk Welding, heeft voor SMT een lasklembank gebouwd op basis van een ruim 10 meter lang frame. Daarop zijn een lasrail, kleminrichting en een servo-motorisch verstelbare X-Y-support met watergekoelde plasma lastoorts geïnstalleerd.

De lasklembank is geschikt voor het lassen van langsnaden in samengestelde non-ferro platen tot een lengte van 10 meter.

Onafhankelijk bedienbare klemvingers

Om de non-ferro platen met een dikte vanaf 3 tot soms wel 8 mm of meer zonder vervorming absoluut vlak aaneen te kunnen lassen, zijn de pneumatisch bediende klemvingers onafhankelijk van elkaar te bedienen.

De plaatdelen worden aan de onderkant ondersteund door een doorn die over de volle lengte is voorzien van een watergekoelde koperen strip. De platen worden met behulp van het plasma key-hole lasproces aan elkaar gelast.

Een Arc Eye Laser sensor volgt de lasnaad gedurende het proces in horizontale en verticale richting, over de volle 10 meter. Dit om er zeker van te zijn dat de toorts de lasnaad exact volgt. Elke afwijking wordt realtime gecorrigeerd. Dat zorgt voor een ononderbroken lasproces en dus een goede kwaliteit van de verbinding.

Doorlooptijd ook bekort

De lasklembank die inmiddels een aantal dagen per week wordt ingezet, heeft inderdaad een besparing van transportkosten en een verbetering van de kwaliteit opgeleverd. Bijkomend voordeel was dat aanzienlijk sneller gewerkt kon worden, zodat de doorlooptijd bij SMT fors korter is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven