Lasercontrolesysteem geschikt voor HSC-spindels (met film) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lasercontrolesysteem geschikt voor HSC-spindels (met film)

Onder de naam LaserControl NT brengt Blum-Novotest de derde generatie lasersystemen op de markt voor het instellen van gereedschappen en het controleren op breuken. Naast een nieuwe microprocessor voor meer nauwkeurige metingen is het systeem nu ook geschikt voor HSC-spindels

Ruim tien jaar geleden ontwikkelde het bedrijf al een lasersysteem voor het controleren op afgebroken gereedschap Toen waren het vooral problemen door koelvloeistof en vliegende spanen die de optische systemen parten speelden. Moeilijker was het om een nauwkeurige gereedschapsinstelling te krijgen. Een foutmelding kon gemakkelijk ontstaan doordat de laserstraal niet altijd de complete buitenradius van het gereedschap kon meten, bijvoorbeeld als de straal langs twee schuinstaande snijkanten liep en er ook nog resten koelvloeistof aan het gereedschap zaten. Voor deze meting was extra tijd nodig. Met de nieuwe laserControl NT wordt het gereedschap net als voorheen langs de laserstraal verplaatst, echter een extra geïntegreerde microprocessor calculeert de werkelijke radius van het gereedschap mee met de meting en geeft daarna een signaal door aan de machinebesturing. Hierdoor kan de gebruiker het gereedschap nauwkeuriger en sneller instellen.

Een ander voordeel van het nieuwe systeem is de variabele aanpassing van de signaallengte van het lasersysteem. Voorheen gebeurde dit met een bepaalde van te voren ingestelde tijdsduur (bijvoorbeeld 5 ms). Hierdoor kon de meting van een enkele snijkant slechts bij een bepaald toerental gebeuren. Dit was vooral nadelig bij HSC-spindels, waar de gereedschaplengte kan variëren bij verschillende toerentallen door thermische uitzetting en een geringere voorspanning van de lagers. De nieuwe, door Blum-Novotest ontwikkelde technologie, zorgt ervoor dat het uitgangssignaal variabel ingesteld kan worden. Hierdoor kan de meting van een enkele snijkant nu bij elk willekeurig toerental plaatsvinden en kan er nog nauwkeuriger met HSC-spindels gewerkt worden.

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt deze gratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven