Ga naar hoofdinhoud

Laser- en freesbewerking op Chiron bij WZL

Bij het WZL in Aken (D) is een bijzonder Chiron bewerkingcentrum operationeel. Op de vijfassige ‘2000 high speed plus’ kunnen op de beide draaizwenktafels werkstukken zowel frees- als laserbewerkingen ondergaan. Een robot verzorgt de handling van de laserkoppen.

De Chiron bij Werkzeugmaschinenlabor (WZL) van de RWTH Aken is ontwikkeld als een hybride bewerkingscentrum voor gereedschapmakers. De machine heeft twee draaizwenktafels waarop de hoofspil vijfassige metaalbewerkingen kan uitvoeren. Bovendien kunnen op deze machine twee laserkoppen ingezet worden. Een kop voor bewerkingen als oplassen, harden en laserondersteund verspanen. De andere laserkop verzorgt het structureren van oppervlakken. 

 

 

WZL

 

Opbouw van het hybride bewerkingscentrum: links en rechts de beide draaizwenktafels. In het midden de knikarmrobot (afbeeldingen: WZL en Reinold Tomberg)

 

Lees in de beide bijlagen meer over de opbouw van de machine en het besturingsconcept:

 

 wt 11 wm 2008, opbouw.
 Steuerungskonzept Bearbeitungszentrum.

 

 

WZL

Het hybide bewerkingscentrum zoals opgesteld bij het WZL, vanwege het laserlicht is de machine afgeschermd. De hybride productietechniek zoals hier beschreven is een van de zwaartepunten tijdens het AWK 2011 op 26 en 27 mei in Aken (D)

 

w

Werkstukken gemaakt op de hybride Chiron

 

w

De robot tussen de beide draaizwenktafels die de laserkoppen hanteert. Ook werkstuk- en gereedschaphandling is mogelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven