Langs 'Präge-systeem’ levert Vullings enorme tijdwinst bij opspannen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Langs 'Präge-systeem’ levert Vullings enorme tijdwinst bij opspannen

Het klinkt te mooi om waar te zijn; je drukt een paar putjes in het uitgangsmateriaal en met één draai van je momentsleutel span je het werkstuk met een minimale inklemhoogte op. Vervolgens kun je met normale korte gereedschappen het hele werkstuk van alle kanten bewerken zonder om te spannen. Hagro introduceerde bij Vullings te Horst (L) een nieuw opspansysteem.

Hagro is hofleverancier van boren, tappen en spanmiddelen voor de verspanende machines van Vullings, maar toen deze toeleverancier een 5-assige DMU Evolution van DMG aanschafte, kwam er nog iets anders in beeld. ‘We proberen altijd mee te denken en verder te kijken dan de vraag of het probleem van dat moment. Daarom kwamen we met een nieuw opspansysteem,’ vertelt Henk Smits van Hagro in Schaijk. Het zogenoemde ‘Präge-systeem’ is uitgevonden en gepatenteerd door Lang Werkzeugtechnik uit Duitsland, die daarmee in 2003 in zijn eigen land en in 2004 in Nederland de nationale innovatieprijs gewonnen heeft. Hagro heeft het vertegenwoordigerschap voor Nederland.

Het werkt als volgt: met behulp van een speciaal apparaat wordt een rij putjes in het materiaal gedrukt, ongeveer 3mm vanaf het aanslagvlak. Het stuk materiaal dat bewerkt moet worden, wordt simpelweg ingeklemd tussen twee klemblokken. Door op een hendel te drukken klemmen deze het materiaal vast en drukken het profiel erin. De druk waarmee gewerkt wordt, kan ingesteld worden al naar gelang de hardheid van het materiaal. Het geheel duurt nog geen minuut. Daarna kan het materiaal in het spanblok gezet worden, welke aan de binnenkant het tegenovergestelde profiel heeft als het profiel in het werkstuk. Met een momentsleutel wordt het materiaal vastgezet en het verspanen kan beginnen.

Binnenkort in Metaal Magazine meer informatie over de nieuwe opspantechniek van Vullings.

Neem een proefabonnement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven