Nieuws

Landré-Euromach, Safan en DMG zijn de winnaars van respectievelijk de Platina, Gouden en Zilveren Vakprijs van de Techni-Show Innovatie Award 2006. De jury heeft de Astro 100 NT Cell van Amada, die is voorgedragen door Landré-Euromach uit Vianen, bekroond met de hoogste onderscheiding, de Platina-Vakprijs, omdat Amada met deze geautomatiseerde afkantpers een oplossing biedt voor de moeilijke problematiek van het geautomatiseerd afkanten van kleine series producten.

De jury is bij de Astro 100 NT Cell onder de indruk van het volautomatisch wisselen van buiggereedschappen, werkstukgrijpers en robothanden. Ook het concept met de twee robots, die synchroon kunnen werken en het gebruik van een CCD-camera voor het bepalen van de plaatpositie is van een technologisch hoogstaand niveau.  Amada komt met de fabricagecel volgens de jury tegemoet aan de wens van metaalbewerkers om man-arm of manloos te kunnen werken.

Met de Gouden Vakprijs heeft de jury met name de waardering voor het unieke aandrijfconcept van de E-brake van Safan uit Lochem willen honoreren. Met de katroltechniek heeft Safan afscheid kunnen nemen van de hydraulische aandrijving en tevens de nauwkeurigheid van het buigproces kunnen verbeteren. Het is Safan gelukt, om het servomechanische aandrijfconcept, dat al langer aangeboden werd, nu door te ontwikkelen tot een perskracht van 2000 kN (200 ton). De jury ziet een analogie richting slijp- en spuitgietmachines waar ook hydraulische aandrijvingen verdrongen zijn door servomechanische. Naar mening van de jury is Safan grensverleggend bezig.

Met de Zilveren Vakprijs waardeert de jury het machine- en het aandrijfconcept van de Ultrasonic 20 Linear zoals geëxposeerd door DMG uit Veenendaal. De ultrasone bewerkingstechniek,  in combinatie met ‘klassieke’ bewerkingstechnieken als slijpen, boren en frezen, is volgens de jury een innoverende techniek voor het bewerken van moeilijke materialen als bijvoorbeeld glas en keramiek. Bijzonder is ook dat een gebruiker de machine ook kan inzetten als een hogesnelheidsfreesmachine. Met de vakprijs benadrukt de jury tevens de waardering voor de manier waarop DMG consequent de lineaire motor inzet als eigentijds aandrijfelement.

Voor meer informatie over de prijswinaars en de andere genomineerden zie het artikel in Metaal Magazine, januari 2006, pagina 14-19.

De vakjury voor de Techni-Show Innovatie Award 2006 is gevormd door Hans Koopmans (Techni Show Magazine), Ewald Lohmann (Metaal & Techniek) , Leo de Ridder (de Constructeur) en Reinold Tomberg (Metaal Magazine en voorzitter van de jury). In totaal zijn 38 inzendingen beoordeeld. Tien inzendingen zijn genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Award 2006. De jury was tevreden over het niveau van de inzendingen: om die reden zijn Platina, Gouden  en Zilveren Vakprijzen uitgereikt. De inzendingen zijn beoordeeld op het innovatieve karakter voor de metaalindustrie en de mate van nut voor de metaalproductietechniek.

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt deze gratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven