Landelijke stakingen in metalektro • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Landelijke stakingen in metalektro

(Foto: FNV)

Medewerkers in de metalektro zullen vanaf 21 januari het werk neerleggen. Leden van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie zullen dan onder meer bij ASML in Veldhoven en DAF Trucks in Eindhoven voor 48 uur in staking gaan. De landelijke estafettestakingen zullen volgens de bonden enkele weken duren.

De vakbondsleden willen met stakingen protesteren tegen “de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen over een nieuwe cao”.

‘Geen normaal salaris’

“De mensen die het werk doen in de sector voelen zich totaal niet serieus genomen”, zegt Petra Bolster, eerste onderhandelaar FNV Metaal. “Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede regelingen om gezond de AOW-leeftijd te halen en geen afspraken over het in vaste dienst nemen van flexwerkers.”

De stakingsestafette begint donderdag bij onder andere ASML, DAF, Fokker en Thyssen Krupp. FNV geeft aan dat alle stakingen coronaproof worden georganiseerd.

Staakstraat

Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale stakers drive-in, als staakstraat waar ze met de auto doorheen kunnen rijden. “De stakers rijden langs ons en wij pikken de stakingsformulieren op. Voor alle deelnemers is dit een veilige manier van staken”, stelt bestuurder Robert Wonnink van CNV Vakmensen.

‘Vermindering koopkracht’

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25% over twee jaar (ongeveer 1,1% per jaar).

“Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector”, aldus Bolster.

‘Veel overwerk’

Werkgevers zeggen niet meer loon te kunnen bieden, omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Bolster: “Dat is onzin. Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.”

Werk-privébalans

FNV wil verder dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werk-privébalans. Bolster: “Dat hoort bij een moderne, vooruitstrevende sector als de metalektro en is van belang om mensen in de sector te houden.” Daarom stelt de vakbond voor om werknemers meer zeggenschap te geven over hun vrije vakantiedagen en adv-dagen. Daarnaast wil de FNV dat overwerk alleen kan met instemming van de medewerker.  

Zwareberoepenregeling

De werkgevers willen in de cao de zwareberoepenregeling (waarmee werknemers 3 jaar eerder kunnen stoppen met werken) slechts voor een beperkte groep laten gelden. De FNV vind dat onbegrijpelijk en wil dat iedereen die zwaar werk verricht, eerder moet kunnen stoppen met werken. “Dat is zo afgesproken in het pensioenakkoord, werkgevers hebben zich daaraan gecommitteerd. Nu het erop aan komt, lijken ze die afspraken ineens vergeten”, aldus Bolster.

Flexwerkers en jongeren

Ook over flexwerkers en jongeren zijn de bonden en werkgevers het nog niet eens. FNV wil gelijke lonen voor iedereen die hetzelfde werk doet, ongeacht de contractvorm.

Bovendien wil de vakbond dat flexibele contracten na een jaar naar vast worden omgezet. Voor jongeren wil de FNV dat het salaris op basis van leeftijd verdwijnt. Bolster: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

Cao voor 160.000 mensen

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Bekijk in het overzicht (onderin de tekst) wat vakbonden vragen en wat de FME biedt.

Eén reactie op “Landelijke stakingen in metalektro

  • Jan Franken

    Ik begrijp dat de oude CAO in januari 2019 is overeengekomen. Hoewel de bonden natuurlijk een belangrijke inbreng hebben, schieten ze naar mijn mening te vaak veel te ver uit de bocht.
    Waar ik het bijv. niet mee eens ben is om jongeren voor hetzelfde werk hetzelfde te willen laten belonen. Dat betekent nl. dat iemand die over meerdere jaren trouw hetzelfde werk blijft doen, geen salaris ontwikkeling meer heeft. Dat impliceert dat je moet gaan werkgever hoppen om iets meer te kunnen verdienen.
    Verder kan ik mij goed voorstellen dat werkgevers in deze Corona jaren, geen grote sprongen willen maken. Daar zouden de bonden wat begrip voor moeten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven