‘Landelijke staking metalektro’ • Metaal Magazine
Nieuws

‘Landelijke staking metalektro’

(Foto: FNV)

Vakbonden FNV en CNV geven aan vanaf donderdag 1 juli in het hele land te gaan staken voor een betere cao. Ze roepen leden en niet-leden op om het werk voor 48 uur neer te leggen. “Blijkbaar is dat de enige manier om een eerlijke en moderne cao voor elkaar te krijgen”, zegt Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal.

“Al meer dan een half jaar krijgen medewerkers nul op rekest”, aldus de FNV-bestuurder, “als ze vragen om een eerlijk loon, een betere werk-privébalans en afspraken over eerder stoppen met werken.”

Alle regio’s tegelijk

In de metalektro worden al sinds januari estafettestakingen gehouden voor een nieuwe cao. De bonden willen donderdag, vrijdag en maandag voor het eerst in alle regio’s tegelijk staken.

“Het wordt onderhand hoog tijd dat de FME het achterhaalde gevecht over de nieuwe cao opgeeft”, zegt Arthur Bot, onderhandelaar CNV Vakmensen. “Door hun starre opstelling loopt de FME het gevaar de eigen branche onaantrekkelijk te maken voor werknemers. Dat lijkt me onwenselijk gezien de schreeuwende behoefte aan vakkundig personeel.”

Corona-crisis

Belangrijkste struikelblok is nog altijd de loonsverhoging, stellen de bonden. De werkgevers bieden tot nu toe een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. “Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar, een stuk minder dan de inflatie”, stellen FNV en CNV.

“Werkgevers blijven zich verschuilen achter de corona-crisis en zeggen geen geld voor een betere loonsverhoging te hebben”, aldus Bot. “Dat is echt onzin, het gaat bij de meeste bedrijven hartstikke goed. En bij die paar waar het minder gaat, zijn we bereid aparte afspraken te maken.”

‘Hopeloos ouderwets’

Ook over de werk-privébalans en eerder stoppen met werken is geen overeenstemming tussen bonden en werkgevers. Daarnaast willen de bonden meer zekerheid voor flexwerkers en dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt.

Volgens Van Stigt komen de werkgevers alleen maar met verslechteringen. “De sector profileert zich als moderne, hightech-sector, maar qua werkgeverschap zijn ze hopeloos ouderwets”, aldus Van Stigt.

160.000 werknemers

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als IHC, Damen, ThyssenKrupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven