Ga naar hoofdinhoud

Lager freesgewicht door additieve productie

CoroMill 390.

De lichtgewicht CoroMill 390 van snijgereedschap- en gereedschapssysteem-specialist Sandvik Coromant is voorzien van een freeslichaam dat is geproduceerd met behulp van additieve productie. Het lichtere totaal gewicht van het gereedschap helpt trillingen te minimaliseren en de veiligheid te verbeteren tijdens het verspanen met een lange uitsteeklengte. Daarnaast wordt de productiviteit ook verhoogd.

Met additieve productie is het mogelijk om complexe structuren met hoge nauwkeurigheid en zonder verbindingen te produceren. Toepassing van het proces kan componenten lichter, sterker en flexibeler maken dan ooit tevoren. Met betrekking tot de gereedschapslichamen, maakt additieve productie het maken van vormen en kenmerken mogelijk die met verspanen niet haalbaar zijn. Daarnaast kan vrijwel elk materiaal worden geprint, zoals in dit geval een titaniumlegering.

De lichtgewicht CoroMill 390 kan vlakfrezen met lange reikwijdte, diep hoek- en zijvlakfrezen, holtes frezen en sleuffrezen. Het gereedschap is beschikbaar in 40 mm (doornbevestiging 16 koppeling) en 50 mm (doornbevestiging 22 koppeling) diameter varianten. Drie of vier wisselplaten (grootte 11) kunnen worden gespecificeerd afgestemd op de toepassing. Differentiële vertanding en inwendige koeling wordt geboden op alle frezen.

Topologisch optimalisatie

“Bij het ontwerpen van onze nieuwe lichtgewicht 390 is materiaal tactisch verwijderd om het optimale freesontwerp te creëren om de massa te minimaliseren”, zegt Thomas Wikgren, Manager Product Application Management, Sandvik Coromant. “Dit wordt topologisch optimalisatie genoemd en het maakt de frees compacter dan een conventionele uitvoering. Het helpt zo bewerkingswerkplaatsen de productiviteit te verhogen van hun freesbewerkingen met lange uitsteeklengte. Daarnaast verbetert een kortere afstand tussen de demper in de adapter en de snijkant de prestaties en de proceszekerheid.”

Proceszekerheid

Proceszekerheid is essentieel in een aantal metaalbewerkingstoepassingen, niet in de laatste plaats bij het frezen met lange uitsteeklengten, dat een gangbare vereiste is voor componenten die worden gebruikt in de lucht- en ruimtevaart en in de olie- en gassector. Hier kan het maken van kenmerken zoals diepe uitsparingen problemen geven door trillingen. Dit leidt tot een langzamere productie, een kortere standtijd en een slechte oppervlakte-afwerking. De nieuwe lichtgewicht CoroMill 390 biedt de oplossing. Gecombineerd met Silent Tool freesadapters, onderdrukt deze geoptimaliseerde gereedschapscombinatie trillingen om de productiviteit en procesveiligheid te maximaliseren in veeleisende toepassingen waarbij sprake is van lange uitsteeklengten. Daarnaast biedt het inherente CoroMill 390 concept een licht snijdende werking voor soepele verspanende prestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven