Lage ruwheid door schrapen en gladwalsen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lage ruwheid door schrapen en gladwalsen

Een proces dat bestaat uit schrapen en gladwalsen biedt een oplossing om een hoge precisie en een lage ruwheid te verkrijgen in lange, holle cilinders. Bijkomende voordelen zijn een kortere doorlooptijd en minder positioneerfouten.

Hydraulische cilinders moeten een goede afwerking hebben om efficiënt te werken. De rondheid is cruciaal en de binnenzijde van de cilinders hebben een spiegelend oppervlak om een nauwe aansluiting te voorzien tussen de zuiger en de cilinder zelf. Meestal gebeurt de nabewerking door eerst een schraapproces toe te passen, waarmee de rondheid wordt geoptimaliseerd. Dit is een inwendig freesproces, waarbij minimale hoeveelheid materiaal wordt weggeschraapt. Het gereedschap draait rond de as van de opspanning. Hierna volgt doorgaans nog een gladwalsproces. Bij deze koudvervorming walst een gereedschap met keramische rollers over het oppervlak en zal zo de ruwheid verbeteren.

 

Schrapen width =

Het gereedschap voor schrapen én gladwalsen (foto’s: Unisig) 

 

Schrapen én gladwalsen

De machinebouwer Unisig heeft nu een gereedschap ontwikkeld dat beide processen combineert. Dit gereedschap is ontwikkeld voor gebruik op een diepgatboormachine. Door deze combinatie kan de gebruiker in één enkele opspanning beide processen uitvoeren. Bovendien kan de doorlooptijd ingekort worden. De cilinder komt van de machine met een uiterst hoge rondheid (klasse IT-8 of IT-9) en een spiegeloppervlak (ruwheden tot 0,05 micrometer).

 

Zie ook de video hieronder:

 

 

(bronnen: Sirris en MMS Online)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven