Kwaliteitscontrole tijdens additieve productie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Kwaliteitscontrole tijdens additieve productie

QMmeltpool 3D kan het smeltproces monitoren met behulp van een fotodiode en een camera (foto’s: Concept Laser)

Concept Laser breidt het QMmeltpool procescontrolesysteem uit met een nieuwe functie. Naast het controleren van parameters zoals het zuurstofgehalte in de machine, de temperatuur, het laservermogen en de poederkwaliteit, is het systeem in staat om tijdens het opgroeien het smeltbad te controleren.

QMmeltpool 3D, de naam van het nieuwe procescontrolesysteem levert kwaliteit-relevante gegevens in real-time voor procesbewaking en documentatie. Het systeem registreert positiegerelateerde kenmerken van het smeltbad, het werkstuk en de structuur tijdens het opbouwen van het werkstuk. Deze data kan driedimensionaal worden gevisualiseerd. Het systeem controleert het proces met twee detectoren, een camera en een fotodiode met een hoge resolutie op het gebied van locatie en timing. De signalen die deze systemen genereren wordt vergeleken met de positiedata van de laser. Deze vergelijking zorgt ervoor dat het oppervlak en de intensiteit van het smeltbad met een resolutie van 35 micrometer in kaart gebracht kan worden en kan worden verbeterd.

Factoren

Gebreken die tijdens lasersmelten ontstaan kunnen een gevolg zijn van een breed scala van factoren zoals bijvoorbeeld de snelheid en het laservermogen. Onvoldoende energie-input in het poederbed, bijvoorbeeld, leidt tot gesmolten en ongesmolten poeder in de vorm van onregelmatig gevormde poriën. Als de energietoevoer te hoog is anderzijds, kan dit aanleiding geven tot gasinsluitingen. Andere factoren die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het werkstuk zijn o.a. het type materiaal en het type beschermgas dat gebruikt wordt tijdens het proces.

Meerwaarde

De praktische meerwaarde van driedimensionale visualisatie met QMmeltpool 3D van Concept Laser is niet alleen het verstrekken van een actieve kwaliteitsborging. Tijdens productie en procesontwikkeling, kunnen werkstukken worden geoptimaliseerd door de variatie van parameters. Ondersteunende structuren kunnen worden aangepast en het ontwerp van het onderdeel kan worden gestructureerd in een efficiëntere productievriendelijke oplossing. QMmeltpool 3D wordt in 2016 beschikbaar voor de M1 en M2 cusing machines.

De "cabin bracket" van een Airbus A350 XWB. De werkstukken lijken hetzelfde, maar zijn geprint met verschillende laservermogens. Met QMmeltpool 3D kunnen fouten die ontstaan door verkeerde laservermogens tijdens het smeltproces worden achterhaald
De “cabin bracket” van een Airbus A350 XWB. De werkstukken lijken hetzelfde, maar zijn geprint met verschillende laservermogens. Met QMmeltpool 3D kunnen fouten die ontstaan door verkeerde laservermogens tijdens het smeltproces worden achterhaald

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven