Nieuws

Kverneland last met zesassige Yaskawa robot

Yaskawa heeft een lasrobot applicatie met vier werkstations bij landbouwwerktuigen fabrikant Kverneland in Nieuw Vennep gerealiseerd. Met de zesassige robotarm (met een reikwijdte van 2010 mm) zijn met name grote lassamenstellingen (zoals de onderstellen van getrokken en zelfrijdende spuitmachines) volledig door de robot af te lassen.

De MA2010 lasrobot loopt over een servogestuurde track van 15 m lengte en kan zo vier werkstations met elk een inspanlengte van 6 m bedienen. Kverneland heeft daarmee de eerste in de Benelux geleverde Yaskawa lasrobot van dit type in bedrijf.

Voor de landbouwwerktuigenfabrikant is het een logische investering. Tot voor kort werd dit soort grote frames met de hand afgelast maar het productiebeleid is er op gericht steeds meer te automatiseren. Dit geldt niet alleen voor de grote frames, maar in principe voor alle lasdelen die qua vorm en aantal geschikt zijn om met de robot te worden afgelast. Na het manueel hechten van de afzonderlijke delen in de lasmal gaat het gehechte onderdeel naar de nieuwe lasapplicatie, waar het werkstuk geheel door de lasrobot wordt afgelast.

Yaskawa lasrobot

Kverneland heeft zijn wens in de markt neergelegd. Yaskawa Benelux adviseerde de nieuwste robot van het type MA2010 voor dit grote laswerk in te zetten, in combinatie met vier werkstations met werkstukmanipulatoren van het type HSB 1000SN met SPB tegenlager. Elke manipulator heeft een hefcapaciteit van 1000 kg en een opspanlengte van 6 m. De installatie is uitgerust met een stroombron en voorzien van een gaskopzoeksysteem in combinatie met een lichtbooggestuurd naadvolgsysteem waarmee werkstuktoleranties en naadvervormingen kunnen worden opgevangen. Daarnaast is de lasrobot voorzien van een meetstation, waarmee eventuele toortsafwijkingen automatisch kunnen worden gecorrigeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven