Kunstmatige spieren in robotgrijper • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Kunstmatige spieren in robotgrijper

De robotgrijper van de Universiteit van Saarland gebruikt draden met vormherkenning die veel overeenkomsten tonen met spieren (foto: Oliver Dietze)

Onderzoekers aan de Universiteit van Saarland (D) hebben een robotgrijper ontwikkeld die beschikt over draden met een vormgeheugen. Deze draden en de manier waarop deze de grijper bewegen hebben veel overeenkomsten met de manier waarop spieren functioneren.

De grijper beweegt de ‘ledematen’ vergelijkbaar met die van een spin en past zich automatisch aan, aan de vorm van het werkstuk. De draden die als spieren dienen hebben een vormgeheugen. Dat wil zeggen dat een dergelijke draad na vervorming zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Hierbij gebruiken de onderzoekers het vermogen van een nikkel-titanium legering. Bij het verwarmen van een draad uit deze legering, transformeert de roosterstructuur en trekt de draad samen. Bij de grijper zijn meerdere dunne draden toegepast omdat deze sneller opwarmen en afkoelen dan een dikke draad. Het principe is gebaseerd op een menselijke spier, met de mogelijkheid om snel samen te trekken en te ontspannen en derhalve een wendbare beweging te krijgen met een hoge treksterkte. Dankzij de draden met vormgeheugen is de grijper geruisloos. De draden worden door elektriciteit opgewarmd dus er zijn geen elektromotoren of perslucht nodig. De grijper wordt aangestuurd door een kleine halfgeleiderchip. Meer sensoren zijn niet nodig omdat de draden alle gegevens leveren en automatisch voor een perfecte pasvorm zorgen. Deze nieuwe grijper wordt van 13 april tot 17 april op de Hannover Messe aan het publiek voorgesteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven