Ga naar hoofdinhoud

Kranendonk rondt plaatranden af

Scheepswerven staan onder druk vanwege de PSPC‐normen voor beschermende coatings. De platen die worden gebruikt in ballasttanks moeten worden voorzien van een radius van 2 mm. Deze radius laat de coating beter hechten, maar het afronden van alle contouren is een tijdrovend proces. Kranendonk introduceert een machine om dit freesproces te automatiseren.

Momenteel ronden veel scheepswerven de platen van ballasttanks handmatig af. Daarom introduceert Kranendonk uit Tiel het Edge Preparation System, een machine om dit freesproces te automatiseren. Een uitdaging bij het automatiseren van randfrezen zijn de onnauwkeurigheden van de staalplaten. Deze platen wijken af van de technische tekeningen vanwege snijtoleranties, temperatuurverschillen en spanningen in het materiaal. Omgaan met deze afwijkingen vereist een intelligent systeem.   

 

Kranendonk width =

De machine bestaat uit een portaal met een intelligente freeskop (foto: Kranendonk) 

 

Het Edge Preparation System is een krachtgestuurde freesmachine, die alle bewegingsruimte heeft om complexe contouren van een 2 mm radius te voorzien. Kranendonk heeft een freeskop ontwikkeld met force control, die de rand van de plaat volgt met een constante kracht. Hardware‐ en softwarecomponenten werken nauw samen om de contouren te volgen. Hierdoor ontstaat er een perfecte ronding aan elke plaatrand, ook als deze afwijkt van zijn theoretische maat.

 

Slim pinnenbed 

“Een vereiste van onze klanten was een systeem waar zowel de boven‐ als onderkant van de platen wordt bewerkt, zonder ze te hoeven keren”, legt marketing manager Jan Kranendonk uit. “We hebben een slim pinnenbed ontwikkeld dat de platen optilt en de freeskop niet in de weg zit.” Voor de aansturing gebruikt het Edge Preparation System dezelfde bestanden als de plaatsnijmachines. Het nieuwe systeem is een belangrijke toevoeging aan de portfolio van Kranendonk. Het bedrijf staat in de scheepsbouw bekend om zijn slimme robotoplossingen voor lassen en snijden van niet‐repeterende producten.

 

Op de volgende video is het Edge Preparation System in werking te zien:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven