Ga naar hoofdinhoud

Kostenbesparing outsourcing valt tegen

Bedrijven die complexe kapitaalgoederen maken, kunnen in veel gevallen beter Nederland als fabrieklocatie kiezen dan het Verre Oosten. De kostenvoordelen van het produceren in het Verre Oosten zijn vaak gering en het belang van interactie tussen R&D en productie op dezelfde locatie wordt onderschat.

Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van Gaston Vaessen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University. Uit het onderzoek blijkt, dat bedrijven hun logistieke keten wel zo moeten ontwerpen dat ze in staat zijn om actief om te gaan met onzekerheid. Ook moeten regionale leveranciers de kosten van ogenschijnlijk eenvoudige componenten als metaalplaatdelen meer concurrerend maken.

 

Loonkosten nemen sterk af

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op het eerdere werk van de Zweedse hoogleraren Berggren en Bengtsson. Het beoogd inkoopvoordeel blijkt maar op 20% van de materiaalwaarde van toepassing te zijn. De loonkosten nemen sterk af, maar zijn slechts een beperkt deel van de kostprijs. Ook nemen de logistieke kosten voor de eindproducten toe wanneer de afzetmarkt voornamelijk Europa is.

(bron: TU/e)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven