Kosten persluchtopwekking kunnen omlaag • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Kosten persluchtopwekking kunnen omlaag

Aan de diameter van deze buizen, die onderdeel zijn van de persluchtinstallatie in een Europese automobielfabriek, kan al direct worden afgeleid dat hier sprake is van een forse persluchtcapaciteit. Lekkagemanagement en monitoring zorgen hier voor tienduizenden euro’s besparing per jaar

Door te investeren in meet- en analysetools kunnen persluchtverliezen snel zichtbaar gemaakt worden, waardoor vervolgens doelgericht kan worden bespaard op het energiegebruik. Want het blijkt dat de kosten voor persluchtopwekking in veel bedrijven structureel omlaag kunnen. In de praktijk zelfs met 20 tot 50%. Volgens VPInstruments kunnen bedrijven hiermee per jaar makkelijk veel geld besparen. 

Niet alleen is het financieel interessant om kritisch naar de persluchtinstallatie te (laten) kijken, ook sluit dit heel goed aan op de Europese verplichting om de komende jaren structureel te besparen op energiegebruik. Vanaf 5 juni 2014 is de European Energy Efficiency Directive van kracht, wat betekent dat grote energie-afnemers verplicht worden om hun energiegebruik jaarlijks met 1,5% te verlagen. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat in Europa de ambitieuze energiebesparingplannen voor 2020 daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Via een webbrowser wordt met VPVision 2.0 het complete persluchtsysteem van compressorinstallatie tot eindgebruikers in beeld gebracht. Het systeem toont onder meer waar, wanneer en hoeveel perslucht er wordt gebruikt, waaruit concrete besparingsmogelijkheden kunnen worden gedestilleerd.
Via een webbrowser wordt met VPVision 2.0 het complete persluchtsysteem van compressorinstallatie tot eindgebruikers in beeld gebracht. Het systeem toont onder meer waar, wanneer en hoeveel perslucht er wordt gebruikt, waaruit concrete besparingsmogelijkheden kunnen worden gedestilleerd (foto’s: VPInstruments)

Perslucht is duur

Gecomprimeerde lucht, ofwel perslucht wordt in vrijwel ieder productiebedrijf gebruikt.Dit comprimeren is een kostbare zaak. Want ook al is er de afgelopen decennia veel verbeterd op compressorvlak, er gaat toch nog altijd zo’n 75% van de opgenomen (elektrische) energie verloren aan warmte. Perslucht behoort daarmee tot de duurste energiedragers. Dit maakt perslucht een geweldige kanshebber voor succesvolle energiebesparingen.

Feiten en getallen

Van de Total Lifecycle Cost van een persluchtinstallatie nemen de energiekosten maar liefst 75% voor hun rekening. De overige 25% zijn de kosten voor aanschaf en onderhoud. Wereldwijd wordt circa 5% van alle elektrische energie omgezet in perslucht. In de industrie is dit zelfs 10%.  Maar dat kan fors omlaag, soms tot wel 50%. Teneinde dit te bereiken is een systematische aanpak vereist.

VPInstruments ontwikkelt en produceert flowmeters voor het meten/bewaken van persluchtinstallaties. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen, waaronder de bekende insteekversies en deze recent geïntroduceerde VPFlowScope in-line versies voor montage tussen de perslucht- of gasleiding
VPInstruments ontwikkelt en produceert flowmeters voor het meten/bewaken van persluchtinstallaties. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen, waaronder de bekende insteekversies en deze recent geïntroduceerde VPFlowScope in-line versies voor montage tussen de perslucht- of gasleiding

 Monitoring en analyse

Om te kunnen besparen moet eerst het besparingspotentiëel bekend zijn. Met een modern energiemanagementsysteem, toegespitst op persluchtinstallaties, wordt het systeem in kaart gebracht en kunnen automatisch rapporten worden gegenereerd. VPInstruments biedt speciaal voor het monitoren en analyseren van persluchtinstallaties VPVision aan. Via een webbrowser wordt  het persluchtsysteem in beeld gebracht.

Lekkagemanagement

Met lekken opsporen en repareren worden vaak al tientallen procenten energiebesparing gerealiseerd. Het is ongelooflijk simpel en dus onbegrijpelijk dat hier in veel bedrijven niets aan gedaan wordt. Veel persluchtlekkages kun je gewoon horen (sisgeluid), maar er zijn ook moeilijker te detecteren lekkages. Daarvoor is er speciale opsporingsapparatuur.

 Optimaliseren persluchtopwekking 

Na verloop van tijd kunnen veranderingen optreden in het persluchtgebruik. De lekkage is afgenomen, de productie kan fluctueren of de samenstelling van het machinepark is gewijzigd. Dankzij monitoring worden veranderingen gesignaleerd. Vervolgens kunnen er optimalisaties worden doorgevoerd. Denk hierbij aan het wijzigen van het aantal compressoren of het compressortype. Of het verlagen van de werkdruk wat eveneens een verdere energiebesparing betekent. Ook kan men denken aan warmteterugwinning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven