Wetenschappers van het Institut für Leichtbau und Kunststofftechnik aan de Technische Universität Dresden onderzoeken het gebruik van koolstofvezels voor aandrijfassen.
Aandrijfassen die onder andere in auto’s worden gebruikt, kunnen door het gebruik van koolstofvezels tot 50% lichter worden geconstrueerd ten opzichte van de metalen varianten. Lichtere aandrijfassen helpen, door een lager gewicht en daarmee een lager massatraagheidsmoment, mee aan een lager brandstofverbruik. Door een combinatie van grote krachten, hoge draaimomenten en een lange levensduur, worden aandrijfassen meestal gemaakt van staalsoorten met een hoge treksterkte. Uit onderzoek blijkt dat vezelversterkte materialen zoals koolstofvezels deze belastingen ook de hele levensduur aan kunnen.
De levensduur van deze koolstofassen is een belangrijke factor. De aandrijfas van bijvoorbeeld een personenwagen moet meer dan 6.000 uur kunnen halen (foto’s: FVV)
Uitdaging
De grootste uitdaging was het verbinden van de koolstofas met de naaf die van een ander materiaal is gemaakt. Een boutverbinding bleek niet de meest efficiënte manier omdat de stijfheid van de vezelcomposietstructuur rond het boorgat verzwakt. Als alternatief onderzochten de onderzoekers een pinverbinding. De koolstofas heeft in dit geval aan de binnenzijde een tandvormig profiel en de naaf heeft aan de buitenzijde tandvormige uitsparingen. Hierdoor sluiten de as en de naaf naadloos op elkaar aan waardoor deze niet meer ten opzichte van elkaar kunnen verdraaien. Deze verbinding is goed te produceren en heeft een uitstekende draagkracht. Deze tandverbinding is een gesubsidieerd project van Forschungsvereinigung Verbrennungskraftmaschinen (FVV).