Ga naar hoofdinhoud

Koelsysteem sneldraaiend gereedschap

Haimer, in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer introduceert met het Cool Flash-systeem een nieuwe methode voor toevoer van koelsmeerstof aan het verspanende gereedschap. Deze oplossing is met name boedoeld geschikt voor de Haimer krimpopnamen.

Bij verspaning met hoge snelheid verstoren luchtturbulenties vaak de toevoer van koelsmeerstof, zodat deze niet optimaal op het gereedschap terechtkomt. In plaats van dat de vloeistof de spanen wegspoelt en afkoelt, verdampt ze grotendeels. Het Cool Flash-System zorgt ervoor dat de koelsmeerstof als een mantel om het gereedschap wordt gelegd en zo ongevoelig wordt voor dergelijke verstoringen.

 

 width =

Deze principeschets laat zien hoe het koelsmeermiddel als een mantel rond de schacht van het gereedschap wordt aangebracht en langs de spaangroeven naar de gereedschapsnede wordt getransporteerd (foto’s: Oude Reimer/Haimer

 

Kanalen

In de krimphouder worden kanalen aangebracht die de koelsmeerstof tot aan het kopse vlak van de krimphouder transporteren. Op die plaats bevindt zich een schijf, die rond het gereedschap over de gehele omtrek een smalle spleet vrijlaat. Daarin hoopt de koelsmeerstof zich op, bouwt een hoge druk op en verdeelt zich vervolgens over het gehele buitenoppervlak van de gereedschapschacht. Uit dit kleine reservoir vloeit de koelsmeerstof als een gesloten mantel direct langs de gereedschapschacht en is daardoor ongevoelig voor luchtturbulenties. Zie ook de video hieronder:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven