Bedrijven uit de machinebouw en de metaalverwerkende industrie hoeven zich geen zorgen te maken om de nieuwe wetgeving inzake het gebruik van formaldehyde – het komt alleen aan op de juiste smeermiddelenpartner.
Met de nieuwe verordening classificeert het comité Risicobeoordeling (RAC) van het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) formaldehyde als kankerverwekkend (categorie 1B) en mutageen (categorie 2). Medio 2015 wordt de nieuwe wettelijke regeling waarschijnlijk al van kracht. Voor producenten uit de metaalverwerkende industrie betekent dit concreet: de nieuwe regeling van de 6e ATP (Adaption to Technical Progress) van de Europese CLP-verordening over de categorisering, aanduiding en verpakking van stoffen en mengsels doet voor hen nog niet ter zake wanneer wordt gekozen voor de juiste fabrikant van koelsmeermiddelen. Want: innovatieve smeermiddelen voldoen vandaag de dag al aan alle wettelijke eisen van morgen.
Bijvoorbeeld: Rhenus Lub. Vanuit Lunteren levert het bedrijf zijn koelsmeermiddelen aan grote en middelgrote klanten in heel Nederland. Daarbij heeft Rhenus Lub al lang geleden volledig afstand gedaan van het gebruik van vrije formaldehyde in producten van het merk Rhenus. Enkele koelsmeermiddelen uit het portfolio bevatten weliswaar Formaldehyde-depots en kunnen in de loop van het bewerkingsproces minimale concentraties van formaldehyde vrijmaken. “Deze vrijkomende hoeveelheid zal bij koelsmeermiddelen van Rhenus Lub nu en in de toekomst bij lange na niet de voorgeschreven grenswaarde bereiken van 1000 ppm, dus 0,1 procent formaldehyde”, garandeert Marcel Gros, Managing Director bij Rhenus Lub B.V. “Producten van Rhenus Lub die Formaldehyde-depots bevatten, kunnen ook in de toekomst zonder bezwaar worden gebruikt.” Belangrijk voor de gebruiker: een classificatie is ook na het van kracht worden van de 6e ATP niet vereist.
De meetwaarden van Formaldehyde-concentratie behoort in de moderne laboratoria van Rhenus Lub al jaren tot de standaard testparameters. De smeermiddelenexperts bepalen door middel van een scalair systeem exact de maximaal mogelijke afscheidbare hoeveelheid formaldehyde. Dit is echter alleen een theoretische maximale waarde. In de bewerkingspraktijk wordt slechts een kleine fractie van deze hoeveelheid daadwerkelijk aan de omgeving afgegeven. Dankzij deze meetmethode wordt de hoogst mogelijke zekerheid voor klanten gegarandeerd.
“Veel producenten en hun klanten willen en hoeven zich in de toekomst in eerste instantie niet bezighouden met de vraag inzake de naleving van de voorgeschreven richtwaarden”, zegt Marcel Gros. Voor hen beschikt Rhenus Lub tegenwoordig al over een groot assortiment smeermiddelen die in de praktijk zijn getest en totaal geen formaldehyde en depotstoffen daarvan bevatten. “Met deze innovatieve koelsmeermiddelen zitten gebruikers altijd goed”, zegt Marcel Gros. “En dat is zowel voor wat betreft de 6e ATP als de procesbetrouwbaarheid van hun eigen productiemethoden. De nieuwste generatie van onze gebruiksvriendelijke smeermiddelen behaalt in de praktijk niet alleen even lange standtijden als producten met formaldehyde-depots – dankzij de modernste formuleringen zijn ze vaak zelfs van aanzienlijk betere kwaliteit.” En tenslotte voegt hij eraan toe: “Uiteindelijk beslist elke klant zelf! Wie geen afstand wil doen van de gewone koelsmeermiddelen met formaldehyde-depots, is bij Rhenus Lub natuurlijk nog altijd in goede handen.”
Meer informatie over de nieuwe categorisering van formaldehyde vindt u onder: