Hogere voedingsnelheden en de voorzichtige introductie van nieuwe materialen, zorgen ervoor dat koeling bij het metaalbewerken steeds belangrijker wordt. Welke ontwikkelingen zijn daar herkenbaar? Zijn koeling met vloeibare stikstof of hogedrukkoeling door het gereedschap iets voor de Nederlandse metaalindustrie?
Tijdens de laatste Vimag-Forumdiscussie vertelde Ric de Groot van Hagro Precisie dat ”circa 80% van de machines is nog gewoon voorzien van koelemulsie, wel is koeling door het gereedschap inmiddels normaal. Er worden al jaren nauwelijks nieuwe machines uitgeleverd zonder koeling door de spil of het gereedschap. Bij de moderne machines en gereedschappen is daarnaast een trend naar minder koeling en hogere drukken van koelsmeervloeistoffen. En daarnaast wordt steeds vaker met hogedruklucht gewerkt om spanen af te voeren.”
De Vimag-Forumdiscussie bijeen. Van links naar rechts: Philippe Reinders Folmer, René Hazenberg, Ger van der Endt, Theo Coffeng, Ric de Groot, Martin Franke, Reinold Tomberg, Hans Volker en Gijs Bender (foto’s: Michel Zoeter)
Niche-markt
Hans Volker (Gelderblom): “Voor koelsmeervloeistoffen kan de druk daarbij oplopen tot wel 250 bar. Dat verlangt echter wel meer van je machine. Er zijn dan ook allemaal ingrepen nodig om die hoge druk voor de machine en het gereedschap te krijgen.” Theo Coffeng van Dymato vult aan: “Een ander probleem zijn de hogedrukslangen die gebruikt worden voor het aanvoeren van de koelsmeervloeistof. Hoe hoger druk wordt, hoe dikker en groter de slangen worden. Daardoor wordt de radius van de slang ook groter, waardoor het moeilijk is om dat allemaal nog op een nette manier in de machine weg te werken.” Gijs Bender van Bendertechniek: “Al die ingrepen brengen extra kosten met zich mee, waardoor het voor de jobber onaantrekkelijk wordt. Ik verwacht dat het in Nederland daarom een niche-markt zal blijven.”
In het komend nummer van Metaal Magazine een verslag van de Vimag-Forumdiscussie. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.