Ga naar hoofdinhoud

KMWE: Sluiting Fokkerfabrieken baart zorgen

De sluiting van twee vestigingen van Fokker en concentratie van de activiteiten in Papendrecht kan gevolgen hebben voor wat Nederland collectief te bieden heeft voor de Joint Strike Fighter (JSF). Dat zegt Edward Voncken, directeur van KMWE. Voncken is bezorgd over de mogelijke gevolgen van de verplaatsing.

“Ik maak me zorgen over de kennis en kunde die wegvalt als medewerkers niet meegaan naar Papendrecht maar naar andere bedrijven vertrekken. Kennis die je kwijtraakt komt niet meer terug”, zegt hij in Eindhovens Dagblad.

Hightech toeleverancier KMWE werkt onder meer met Fokker Landing Gear uit Helmond samen in opdrachten voor de JSF.

Helmond en Hoogerheide

In de Fokker-fabriek in Helmond worden onderdelen geproduceerd van landingsgestellen voor vliegtuigen als de JSF en helikopters, evenals vanghaken voor de JSF. In de locatie Hoogerheide gaat het vooral kabelbomen voor vliegtuigen.

KMWE, Fokker Landing Gear en andere Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen tijd meegelift op de miljoenenorders die voortvloeiden uit het JSF-programma van de VS en partnerlanden binnen de Navo.

‘Toekomstbestendig maken’

Fokker heeft nu bekendgemaakt de fabrieken in Helmond en Hoogerheide te sluiten en de activiteiten over te hevelen naar Papendrecht. Het Britse moederbedrijf GKN Aerospace spreekt van het ‘vereenvoudigen en toekomstbestendig maken van zijn Nederlandse aanwezigheid’.

De start van de verhuizing van de activiteiten naar het vernieuwde complex in Papendrecht staat gepland voor later dit jaar. Eind 2023 moet de overplaatsing volledig zijn afgerond.

Meeverhuizen personeel

Fokker hoopt dat het personeel meeverhuist naar Papendrecht, maar vakbond FNV verwacht dat die kans, vanwege de reisafstand, zeker niet groot zal zijn.

“Als de specifieke kennis vanuit Helmond wegvalt dan zal die in Papendrecht opnieuw moeten worden opgebouwd”, geeft Vonken van KMWE aan.

Geen gevolgen voor KMWE

Voor KMWE zelf, dat onderdelen produceert voor Fokker Landing Gear, zal de verplaatsing volgens Voncken overigens geen gevolgen hebben. “Dat werk zullen we voor Fokker in Papendrecht blijven doen.”

Bij Fokker Elmo in Hoogerheide werken 800 mensen en bij Fokker Landing Gear in Helmond 300.

Voortgekomen uit DAF

Fokker Landing Gear is voortgekomen uit DAF, dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw startte met de productie van landingsgestellen voor de toenmalige F-16’s.

De vakbonden voerden actie tegen de gedwongen sluiting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven