Kleinste machine ooit van Mikron • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Kleinste machine ooit van Mikron

Het nieuwe vijfassige bewerkingscentrum HSM 200U LP dat GF AgieCharmilles begin november in Schorndorf (D) gepresenteeerd heeft, is de kleinste machine die Mikron ooit gebouwd heeft. Het is een opmerkelijke machine: alle vijf assen zijn ondergebracht in één framedeel – een monoblock – dat als een compact geheel staat op een onderframe

Het is goed zichtbaar dat de machineconstructeurs van GF AgieCharmilles bij de ontwikkeling van de HSM 200U LP een nieuwe weg ingeslagen zijn: het is een kleine, compacte machine met een bijzondere machineconstructie. De vijf machine-assen, dus de drie lineaire assen én de twee roterende assen, bevinden zich in een innovatief opgebouwd machineonderdeel.

 

Een width =

Een kijkje in de Mikron HSM 200U LP van GF AgieCharmilles bij het bewerken van een hardmetalen stempel (inzet). Alle machine-assen bevinden zich boven het verspaningspunt. De Y-as met daarop de draaizwenktafel beweegt onder de Z- en X-as (foto: Reinold Tomberg)

 

Lineaire motoren

In deze zogeheten as-unit wordt de slede voor de verticale Z-as aan de voorzijde van de slede-eenheid van de X-as opgebouwd. De slede van de X-as beweegt zich in de dwarsrichting van de machine over een vaste dwarsligger. Onder deze ligger komt de Y-as die in lengterichting van de machine beweegt. Aan de voorzijde van die Y-slede bevindt zich de draaizwenktafel met de twee roterende assen. Alle assen zijn direct-aandreven met gekoelde lineaire motoren in combinatie met rollengeleidingen. Zie ook de video hieronder:

 

 

Korte aandrijflijn

De monoblock-achtige machineopbouw biedt een aantal voordelen. Niet alleen biedt dit een operator vanaf twee zijden een goed zicht op het werkstuk, maar het kan ook voordelen bieden bij het dynamisch gedrag van de machine gelet op de massatraagheid.Een ander voordeel van het onderbrengen van alle assen in één machinebody is de compacte en korte aandrijflijn tussen aandrijving en gereedschap. Een derde positief punt van de machine-opbouw is dat alle geleidingen en motoren zich boven de verspaningspositie bevinden. 

 

 width =

GF AgieCharmilles biedt de HSM 200 aan in een drie- of vijfassige uitvoering. Het zwarte deel  is het vaste onderframe. Alles assen bevinden zich in een monoblock op dat frame (foto: GF AgieCharmilles, in ons land gevestigd in Lomm)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven