Ga naar hoofdinhoud

Kleine camera voor bovenop de sportactie

Om bij spannende sportmomenten niets van de emoties te hoeven missen heeft de Duitse specialist LMP Lux Media miniatuurapparatuur ontwikkeld. Zo zitten de kijkers bovenop de actie. De camera’s zijn zo klein dat ze zelfs in een cornervlag passen. Aandrijvingen van Faulhaber zorgen daarbij voor de autofocus en de sluiter zodat alle details te zien zijn.

LMP werkte in 2004 samen met TV-Skyline om voor het eerst een camera te monteren op de bevestiging van het net van een voetbaldoel, bijvoorbeeld bij penalty’s, aldus Faulhaber.

Ook op balk polsstokhoogspringen

Kijkers konden iedere beweging van de keeper van achteren volgen en kregen tegelijkertijd een overzicht van de hele wedstrijd vanuit dit oogpunt. De camera mocht slechts 3 cm uitsteken.

In 2008 bracht het bedrijf een opvolger, die volledig in eigen huis verder was ontwikkeld. Dit model, Cerberu, wordt nu nog gebruikt, bijvoorbeeld in handbaldoelen maar ook op de balk voor het polsstokhoogspringen.

Hooguit drie luciferdoosjes

De camerakop van de Cerberus is niet groter dan drie standaard luciferdoosjes op elkaar. Voor de cornervlag is een nog kleinere versie ontworpen.

De aandrijving in de camera speelt een belangrijke rol voor de werking van de Cerberus. Deze voert de mechanische aanpassing van de sluiter en de scherpstelling uit via een aandrijflijn.

LMP werkt hiervoor samen met Faulhaber die hiervoor DC-motoren heeft, met een diameter van acht millimeter. De diameter van de cornervlag is net iets groter.

Veel koppel, weinig massa en volume

“Voor dit soort toepassingen is zoveel mogelijk koppel vereist, met zo min mogelijk massa en volume”, vertelt Friedel Lux, oprichter en technisch directeur van LMP.

“De tandwielkast is bijna nog belangrijker dan de motor; die wordt zwaar belast en moet dus ontzettend stevig zijn. Maar tegelijkertijd moet de aandrijving ook heel nauwkeurig zijn.”

De grootste prioriteit heeft een soepele werking. De apparatuur moet direct opstarten en mag niet plotseling bewegen, trillen of haperen. Alleen dan is een goed beeld met alle details mogelijk.

Ook voor lucht- en ruimtevaart

Het productportfolio bevat eveneens lensbesturingen voor de lucht- en ruimtevaart, onder andere voor SpaceX, Boeing en Airbus. Ook hier zijn nauwkeurigheid en stevigheid absoluut onmisbaar, geeft het bedrijf aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven