‘Kies voor coherent industriebeleid’ • Metaal Magazine
Nieuws

‘Kies voor coherent industriebeleid’

De politiek moet echt vaart maken met de formatie. Het demissionaire kabinet laat namelijk veel nieuw beleid over aan een nieuw kabinet. Dat zegt Koninklijke Metaalunie in een reactie op de Rijksbegroting die op Prinsjesdag is gepresenteerd. “Een nieuw kabinet moet sowieso werken aan versnelling van de klimaatplannen, aan een steviger innovatiebeleid voor het mkb en aan een grotere instroom van technische vakmensen”, stelt Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie.

Metaalunie is positief over de aangekondigde investeringen in klimaat en verduurzaming. “Mkb-maakbedrijven kunnen als geen ander bijdragen aan de realisatie van de infrastructuur die nodig is om over te schakelen van een fossiele naar een hernieuwbare samenleving. Zelf verbruikt de sector relatief weinig energie”, aldus Kaanen.

Verbeter toegang stimulering

Maar om de eigen bedrijfsvoering verder te kunnen verduurzamen, moeten ondernemers wel een verbeterde toegang krijgen tot stimuleringsregelingen voor het mkb, vindt Metaalunie.

Een groot deel van de beschikbare middelen zou ook ingezet moeten worden voor het versneld bereiken van de doelstellingen van het uitvoeringsprogramma circulaire maakindustrie, aldus de organisatie.

Maar dan moet het mkb niet langer als hoofdfinancier van de energietransitie wordt gezien, stelt Kaanen. “Forse verlagingen van de Opslag Duurzame Energie (ODE) zijn noodzakelijk.”

Innovatiebeleid 2.0 nodig

Het innovatiebeleid was volgens Metaalunie de afgelopen jaren zeer versnipperd. Duidelijke strategische lijnen ontbraken, innovatieprogramma’s waren moeilijk bereikbaar voor het mkb en de focus lag (te) veel op ontwikkeling van producten en technologieën en te weinig op productie-innovatie voor het mkb en digitalisering van het mkb.

Kaanen: “We verwachten van een nieuw kabinet dan ook een samenhangend innovatiebeleid, met een separaat actieprogramma voor het mkb.”

”Daarbij moet nadrukkelijk ingezet worden op productie-innovatie en digitalisering en behoud en uitbreiding van productie in Nederland.”

”Koppel daarnaast innovatiebeleid veel meer aan de maatschappelijke uitdagingen, zoals onder andere op thema’s als zorg, klimaat, circulariteit en woningtekort.”

Investeer in instroom

Om de uitdagingen van innovatie(stimulering) en de klimaattransitie aan te gaan, is meer goed opgeleid technisch personeel hoognodig, vindt Kaanen.

De vraag naar (technische) vakmensen bij mkb-maakbedrijven is volgens hem groter dan ooit. Metaalunie roept de politiek dan ook op om nu echt werk te maken van meer instroom van techniekstudenten en een evenwichtige arbeidsmarkt.

“Er moet een investering gedaan worden van ten minste 300 miljoen euro per jaar voor ‘Sterk Techniekonderwijs’ in de hele onderwijsketen”, stelt hij.

“Met deze investering kunnen scholen, docenten en leerbedrijven optimaal hun werk doen. De studie- en collegegelden voor technische opleidingen moeten omlaag om deze extra aantrekkelijk te maken voor leerlingen en studenten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven