Met het thema “The Power of Choice” neemt Trumpf deel aan de Techni-Show. Bezoekers aan de 400 vierkante meter grote stand in hal 7 hebben inderdaad wat te kiezen. Met welke laserbron gaan we aan de slag? Welke buigtechniek? En welke bewerkingstechniek is het meest toegesneden?
Een interessante lasersnijmachine tijdens de Techni-Show 2014 is de TruLaser 5030 fiber. Dit is een 5 kW vastestof-snijlaser die aangeboden wordt met de BrightLine-optie waarmee zelfs in roestvast staal tot een dikte van 10 mm tot 15 mm goede snijresultaten haalbaar zijn. RVS en alu zijn tot 25 mm snijdbaar met een lichte braamvorming. Met BrightLine nu in dikkere plaat dezelfde snijresultaten bereikbaar die voorheen alleen lukten met CO2-lasers. Dus heeft een plaatwerker meer keuze: CO2- of fiberlaser.
Demodeel van Trumpf waarmee mogelijkheden van BrightLine getoond worden (foto’s: Trumpf)
Laserlascel
Ook opvallend is de TruLaser Robot 5020 die Trumpf in Nederland exposeert. Dit is een laserlascel die werkt met een vastestoflaser. De invoering van laserlassen in ons land gaat wat langzaam in vergelijking met andere landen. Jammer, want er zijn veel voordelen te behalen. Tijdens studiedagen van Trumpf vorig jaar bij Groku Kampen bleek dat het maken van een lasverbinding van een rvs spoelbak aan een eveneens rvs vlakke plaat met laserlassen lukt binnen enkele minuten. De cel op de beurs gaat na afloop naar Oreel in Hallum.
Compleetbewerking
In Utrecht werkt Trumpf ook met twee kantbanken: een TruBend 5230 hydraulische afkantbank van 2,3 MN (230 ton)/3 m. In een productielijn voor microbewerkingen is (naast een dioden- en een markeerlaser) een 36-tons volelektrische afkantpers opgenomen. Hier worden de mogelijkheden van compleetbewerking getoond. Tussen de beide afkantpersen in toont Trumpf in Utrecht plaatwerkstukken gemaakt met een Codatto zwenkbuigmachine.De ponslasercombi TruMatic 7000 die tijdens de Techni-Show ook in actie komt, is verkocht aan Verheij Metaal in Ulft.