Ga naar hoofdinhoud

Kersten buigt profielen op grens van het maakbare

Kersten uit Wanssum voert voor de Nederlandse Spoorwegen de opdracht uit om gebogen frames te maken voor de uitgiftepunten van de OV-fiets van de NS. Deze zullen de komende jaren bij ruim 170 treinstations in Nederland worden geplaatst. MTL Metaal Magazine belicht in het novembernummer hoe Kersten dit heeft opgepakt.

De NS wil bijdragen aan verduurzaming en milieuvriendelijke mobiliteit en brengt daarom de OV-fiets meer onder de aandacht. Dit gebeurt onder meer met opvallende uitgiftepunten bij de treinstations. Kersten produceert de gebogen aluminium frames in de fabriek in het Duitse Steißlingen.

“Bij de profielen voor de NS buigen we de aluminium profielen in een zeer kleine radius, op de grens van het maakbare”, legt Bram Top, sales manager bij Kersten, uit.

Doornbuigen

“Vanwege de complexe doorsnede van het profiel en de kleine inwendige radius van 245 en 285 mm zijn de profielen gebogen met behulp van doornbuigtechnologie. Met deze techniek blijven de functionaliteiten van de extrusie behouden en de oppervlakte in goede conditie”, vervolgt Top.

Bij aluminium met een relatief dunwandig profiel met complexe doorsnede in een zeer kleine inwendige radius, is doornbuigen een optie.

Na het buigen zijn de profielen kunstmatig verouderd door middel van warmtebehandeling. In speciale verouderingsovens is het materiaal van T4-hardheid naar T6-hardheid gebracht.

Heel herkenbaar in straatbeeld

Suzanne van Geest en Bram Top in MTL Metaal Magazine: “Vraag naar gebogen aluminium in Nederland en België is fors toegenomen.”
Diverse gebogen aluminium profielen voor uiteenlopende toepassingen.

“Vaak zijn de gebogen onderdelen die we maken niet zichtbaar in de eindtoepassing”, zegt Suzanne van Geest, marketing & communicatie Kersten Group.

“Maar de frames voor de uitgiftepunten van de OV-fiets zijn dat juist heel goed. Ze zijn dan ook heel herkenbaar in het straatbeeld.”

In het geval van de OV-fiets uitgiftepunten worden de profielen gebogen, op maat gemaakt en verouderd, en zonder verdere nabewerking aan de klant toegeleverd.

Kersten verzorgt veelal ook de machinale nabewerking, het lassen en de assemblage, en poedercoating van de producten. Zo worden gebogen assemblages als inbouwgereed product uitgeleverd.

Het Limburgse bedrijf ziet dat de vraag naar gebogen aluminium in Nederland en België de laatste jaren fors is toegenomen en legt uit waarom dit is.

In MTL Metaal Magazine

Bekijk de hele reportage in MTL Metaal Magazine en lees wat Kersten nog meer doet, onder meer met aansprekende projecten over de hele wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven